Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

tahun 2013

  • Sunday, January 6, 2013
  • soalan: eh lelaki ader blog? aper lelaki tulis kt blog ek??

    dlm hati: apakah??nampak sgt x suke bukak blog...top bloggers mostly guys!! zzzzzz....

    p/s: x suke pompan naive! kbye

    (permulaan post tahun baru dengan emo)

    Qanaah

    3
  • Saturday, June 16, 2012
  • apabila melihat aper yg org lain miliki, secara automatik hati akan mengharap perkara yg sama walaupon itu bukan keperluan kita. Sama seperti kita mahu jadi kaya, mahu kekayaann sbb melihat gaya org lain kaya, padahal nak ikutkan keperluan, sebenarnya kita x kesah pon ader duet atau tidak.

    apabila kita mengharapkan sesuatu yg ada pada org lain, sudah tentu hilang rasa qannah dalam diri kita. Kita akn berasa kita lah yang paling malang, kitalah yg paling susah dan sebagainya. Sbb itu lah kata2 Imam Ghazali  inie menjadi pedoman untuk aku;
    "berkehendak dalam hati, berusaha lahiriah, dan jangan mengharap sesuatu yg ada pada org lain"
    sebenarnya kalo nak ikutkan nikmat yg Allah bg sejak kita lahir, mmg tidak terhitung banyaknya. disaat kita lalai, kita jauh daripadaNYA, kita masih lagi mendapat nikmat daripadaNYA. Begitu kasihnya Allah kepada hambaNYA.Sebab itu janganlah menghitung kesusahan kita, hitunglah kesenangan yg kita kecapi selami ini.

    Perkara duniawi ini cukup melalaikan dan membuat diri gelisah, hati jadi tidak tenang. ..Semoga kita jauh daripada perkara yg melalaikan. 

    Seandainya menjadi PM

    0
  • Friday, June 8, 2012
  • Ini bukanlah masa yang sesuai untuk berbicara mengenai soal politik anak bangsa bagai, lebih-lebih lagi exam-exam perlu dilalui sepanjang sebulan lebih ini sebelum mampu balik ke Malaysia.

    Tetapi sebagai "bekas ketua wanita  pemuda", yg satu ketika dahulu sibuk berkempen bagai, melihat aksi keanak-anakan beberapa pemimpin bertaraf menteri ini amat memualkan!.


    gigih melahar ala2 Ummi Hafilda..


    Lebih baik "si pemimpin" nie melahar sesame korang kat dada Utusan dari membuat perbuatan "emo".

    Tak sangka sungguh senang menjadi Menteri,dapat no plat kereta percuma lagi!kerjaya diorg melahar jer kat reporter... kalo camtue mmg layak lah aku jadi PM kan..cita-cita nak jadi Menteri Wanita dapat tecapai!(FYI PM skang turut memegang Menteri Wanita).

    sebagai org yg makan dwet rakyat, aku bukanlah nk jadi pembangkang bagai....x gagah nk jadi Izzah nie. kita melihat kepada semua perkara..aper yg salah tetap menjadi salah tanpa berpihak kepada sesiapa.

     mintaklah mereka-mereka yang berkenaan nie tersungkur jatuh ke lobang tandas.

    p/s:Ini merupakan pandangan peribadi..sila baca isu2 semasa untuk mendapatkan gambaran yg jelas.

    http://www.sinarharian.com.my/karya/pendapat/ptptn-unisel-hargai-langkah-mb-khairy-1.54819
    http://www.sinarharian.com.my/nasional/ptptn-pelajar-kuis-juga-disekat-1.54636
    http://www.malaysiakini.com/news/200149
    http://www.malaysiakini.com/news/200333

    dulu ader seorang dekan menulis surat kat akhbar mengenai IPTA, maybe "tindakan" telah diambil kan..
    http://albangi.wordpress.com/2011/06/24/ipta-malaysia-hilang-arah/

    budaya India yang pelik

    2
  • Sunday, May 13, 2012
  • Di India, terutamanya di MMMC terdapat beberapa budaya pelik org India ketika dalam kelas. Nasib baiklah kitaorang nie hanyalah kolej bersekutu, so budaya sebenar mereka kurang dipraktikkan walaupon mase awal2 masuk dulu lecturer cuba menyebarkan dakyah2 budaya mereka, tetapi GAGAL! lecturer sruh kitaorg sumer berdiri ketika lecturer masuk kelas...korg hado? tapi maner nak gagah berdiri sumer..br sekali jer wat...pastue x der saper nk berdiri dah..seriuslly an awkward moment bler sumer org nk kne berdiri bagai...kat KMS yg sekolah tue pon tarok hado.

    yg paling aku x puas hati ialah larangan  pergi ke tandas ketika dalam kelas! pada suatu hari yg panas seperti biasa, ketika disscetion Venu dtg ke meja untuk mengajar...mase tue dlm kepala hotak dh pkir camner nk gagah 1 jam setengah nie....br 5 minit dier bercakap tertiber stretch receptor kat bladder dh stimulate..ALAMAK!!! dh x tahan nie...higher centre cuba inhibit dulu ..try diri sket, duduk, diri, duduk...pastue aku bisik2 kat org sebelah camner nk g tandas ni!!!!!  mase tue aku teringat lak kisah berpuluh tahun yg lepas, mase tue darjah lima kot.... mase tgh semayang zohor ramai2 tetiba dak darjah 4 depan aku terkencing mase tahiyat akhir.... sgt klakar mase tue sbb sumer kt tepi2 dier g cabut lari dgn gaya mase lagi dlm solat...

    x mahu kisah berpuluh tahun lepas terjadi kat aku, akhirnya berani mati mengagah cakap nk g tandas sbb dh x tahan glerrr...ambek ko! kena la leteran bertubi-tubi! org dh tahan nie..sempat gak dier nk berleter...arghhh!! selepas kne marah sumer...g la cabut lari carik tandas...alangkah malangnye tandas lelaki berkunci!!!!!!
    yang ader hanya satu tandas opposite dgn tandas lelaki...tahu la tandas aper kan...and cuba sambung aksi aku seterusnya.........

    ader kawan di meja sebelah lak nk terberak, mintak g tandas, cg tue batalkan attendance...scary x??


    an awkward moment

    0
  • Saturday, March 24, 2012
  • hari ni ialah sabtu...offcourse la hari sabtu kan..disaat2 korang duk tido bersenang lenang atas katil, aku dgn gagahnyer pergi ke kelas Anatomy.... dgn gembiranye masuk ke kelas, aku satu2 nyer manusia yg wujud. rupe-rupenyer mase itu ialah dissection...rase nk pitam mase tue..keluar kelas tue nampak gerombolan-gerombolan pelajar dr hostel pompan berlari-lari nk pergi interact...aku dgn panikknyer turut sama lari..macam marathon ko..muke diorg mmg semangat sukan habeh.. nampak sgt x mandi lagi tue. Alhamdulillah, bekas pelari negeri nie lari laju...sempat masuk kelas sebelum LOCENG berbunyi...univ ko hado loceng? maut ko kalo dtg lepas bunyi loceng...waima satu minit pon...mmg x der nk bg attendace...ari tue baru poteng sekali...nikmat gler tido mase poteng~!

    dalam kelas dissection nie...antara kelas paling bosan bagi aku sbb meja aku nie aku sorang jer malay..overc sgt! sambung cter...kalo tyme dissection nie ader 2 hours class la..then diorg akan bg 30 minutes for revise and discussion...mostly pelaja2 distinction(yg sesetengah bajet konon xmo distinction..konseps sgt)  mmg akan study la tyme nie..tapi sbb x gagah, mmg haromm nk ngadap buku tue...so 30 minit tue mmg akan duk lepak2 ngan group indian(diorg la paling peramah dgn aku)...sbb x pandai speaking bagai..so duk tepi pasang telinga jer.

    topic diorg ari nie ialah clubbing... sejahat-jahat aku nie pon, mmg belum lagi jejak club disko sumer nie taw...takat lalu2 cuci mata depan bukit bintang tue ader la. then sbb aku x pernah pergi..x psl2 ader mamat yg x taw ape2 nie melabelkan aku sbg top 3 religious person among malay guys... tersentap aku! the most awkward moment when dier ckp aku nie religious tapi bler dier tanye psl bnde2 agama kat aku, aku x leh jawab! sgt malu...malu dgn diri sendiri..

    aku cter pajang lebar nie sbb nk ckp satu bnder jer...as a muslim, we doesnt have any option except become religious!





    Ranking SPM 2012 SBP

    0
  • SASER Namamu Teratas, Takkan SASER Hilang Takhta
    *sambil tangan dibahu,mata keatas*

    motiff dah lame x menulis kat blog berkarat nie... sibuk x ingat dunia kan. sibuk beribadah?sibuk belajar? sibuk membina badan? sume tue dusta belaka...alangkah baiknye masa terisi dengan lebih berfaedah sambil mennungu bulan 8 untuk pulang ke tanah air tercintaaaaa +,=

    Ranking SBP SPM 2012


    1 KOLEJ TUNKU KURSHIAH 0.923
    2 SEKOLAH TUN FATIMAH 0.939
    3 SEKOLAH SERI PUTERI 0.9842
    4 SEKOLAH SULTAN ALAM SHAH 1.1183
    5 SM SAINS TUANKU MUNAWIR 1.18
    6 SBP INTEGRASI GOMBAK 1.226
    7 SM SAINS REMBAU 1.3006
    8 KOLEJ ISLAM SULTAN ALAM SHAH 1.3553
    9 SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN 1.3725
    10 SEKOLAH DATO` ABDUL RAZAK 1.3793


    nak pitam baca....sejak bler r kakak-kakak dari 3 sekolah teratas nie menjadi bijak? ok x mungkin....kbye!
    for sure batch Munawir nie yg problematic, bak kate cg Physic kesayangan..based on analysis performance diorg before this, top 5 tue dh cukup terbaek! to me SASER dh jadi no1 buat 10 tahun lamanyer..so its time to make a better plan, bersikap Qanaah terutamanye... sejak batch kteorg(yg kononyer batch paling teruk *tapi still no1 sbp!*) populariti SASER mencanak, dan menyebabkan "org2" tertentu mengambil kesempatan..

    ader org kate, wat per nk sibuk2 dah...sedare spm 3 tahun lepas, dh x der kaitan, patut bersara pon.!!
    saper kate x der kaitan? nampak sgt ko jeles khannn, sbb sekola ko no 50 lebih...konsep sgt.
    patut concern tuk networking in the future...tgk la MCKK,SDAR,STAR...nk lepas memane pon senang jer, sbb alumni diorg sumer dh pegang jawatan besar2...n cnfrm akan support sesama sendiri.
    nnte bler keje kan, senior ko tue dak SASER..sah2 dier akan tolong ko..x kan marah2 nk ajar...amat penting kot tuk dak medik..same gak kalo dentist...kalo junior taw senior ko saser..mesti tolong lebih ag...backup kalo ader prob...its networking man!!!

    itu sahaja..sekian...next tyme nk cter psl Qanaah











    Angan-angan kosong 2012

    3
  • Saturday, December 31, 2011
  • waktu di INDIA tepat 1.00 pagi pada tarikh 1/1/2012. tiada apa2 istimewa kecuali kebosanan seperti biasa dlm bilikku yg indah. setiap kali tahun baru mesti masing2 buat azam bagai yg selalunye hanya tinggal sebagai azam..tue pon kalo ingat kannn.

    Jadi pagi tadi semasa Venuu(lecturer anatomy yg diminati gadis2) yg tidak disangka-sangka masuk ke kelas histology. Untuk mengelakkan diriku tertido seperti rakanku disebelah, aku berangan-angan jap perkara yg hendak dilakukan pada tahun 2012 selain dari balik ke rumah!

    1) Menjadi lebih kacak dari Aoran Aziz



    ramai org kater yg muka aku nie seakan-akan dengan Aoran Aziz? ker aku salah dengar?? ker org kate muka aku cam TEMPE? konfius!...setelah menonton cter ombak rindu yg hampeh dan si mamat nie jadi lak juri Maharaja Lawak Mega final walaupon cam meggong semcam, aku terus yakin dan percaya akan jadi lebih kacak dari dia.

    motiff utama untuk menjadi kacak; Klinik Gigi aku nnte mesti ramai gegirl nak dtg~


    <<<<<< BUkti yg aku sedang berusaha menjadi lebih kacak dari si Aoran tue!

    2)Melancong sekeliling tak hingat dunia!


    dalam saat kesepian membukak FB yang x der notification tue...news feed aku penuh dengan gambar2 manusia dari serata pelosok dunia;IRELAND,LONDON,EGYPT,ISTANBUL,JEPUN,AUSTRALIA dll.... terase sadis jer nk upload gamba2 keriangan di India nie.suka saya nyatakan 80% rakan2 fb saya belajar diluar negara(pathetic gler!). tipu lah kalo x rase jeles kan, lebih2 lagi bergelumang dengan kepanasan bersama-sama tempe menyebabkan aku pasrah("pasrah tu berserah bukan redha"-Ombak Rindu ...x phm motiff aku selitkan ayat LISA SURIRUMAH nie) jadi penyelesaian utama ialah TRAVELLING!

    3)Mempunyai rm10k dalam bank


    kalo nk melancong bagai mesti kne ader ongkosnyer bukan.....jadi WAJIB lah berangan untuk mempunyai wang yang beribu-ribu dalam Bank. oleh kerana elaun hanyalah usd500 jer...jadi HARUSLAH berjimat-cermat makan di mess. PROMOTION;MESS sedap kot!



    4)Menjadi peniaga yg berjaya.


    untuk merealisasikan angan-angan sebelum nie, satu solusi perlu dicari supaya matlamat dapat dipenuhi. Oleh hal yg demikian, aku perlu meningkatkan hasil kewangan tanpa mengharapkan dwet MARA yg ciput tue selain membuat investment dlam ASBN. HARUSLAH aku menjual kain-kain saree dengan harga ratusan henget kat Malaysia. Untuk mengukuhkan angan-angan ini, satu investment perlu di buat dengan memberi kain-kain saree secara percuma kat Kak limah, kak joyah, kak emon(sumer bkn nama sebenar) supaya menjadi ejen jualan langsung secara percuma kat malaysia nnte...cam bagus jer plan aku nie!

    5)Menjadi POPULAR???


    angan-angan terkahir x sempat pikir sbb Vennu asyik jalan sampai belakang...terpaksa buat2 salin nota...haha

    to be continued~




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...