Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

AKU ANAK DARA

0
  • Wednesday, December 29, 2010
  • orang lelaki selalu bangga dia itu anak jantan lah, anak teruna lah...tapi bagi aku, aku bukan anak jantan, aku bangga menjadi anak dara


    saya anak dara.....saya ok!!

    tapi ini bukan dara perempuan itu yerr.....tapi "anak DARA" maksudnya anak kepada dara, orang negeri sembilan panggil anak sulung sebagai DARA. hahaha....sebab itu, walaupon mak aku dah masuk 50 tapi masih macam ade dara jer....haha

    *aku silap upload gambar 18 sx!!! sorry.....*

    Petua Mak Dara:tips menjaga muka

    3
  • Tuesday, December 28, 2010
  • aku sering dihujani banyak soalan.....BAGAIMANA UNTUK MEENGHILANGKAN JERAWAT?? BAGAIMANA UNTUK KEKAL JAMBU? BAGAIMANA UNTUK MENJADI HENSEM? BAGAIMANA UNTUK NAMPAK HENSEM?........dimana itu semua adalah satu penipuan terbesar dalam sejarah! haha

    sesiapa yang ade masalah jerawat sudah tentu tension yang teramat...apatah lagi sudah mencuba pelbagai jenis produk jerawat di pasaran. dah lah mahal, tak berkesan lak tue, makin teruk jadinya. selepas guna produk-produk komersial, muka aku semakin teruk sehingga lesum pipit aku langsung tidak kelihatan, sedikit sebanyak menjejaskan market aku!

    ingin menjadi seperti FAHRIN AHMAD??


    atau BIK MAMA??



    disini aku secara exclusive berkongsi petua mak dara turun temurun untuk menjaga muka: :)


    Menghapuskan Jerawat
    Untuk membersihkan muka dan menghapuskan jerawat, sila amalkan salah satu petua ini:-
    1. Bersihkan muka. Kemudian cuci dengan air kelapa tua. Biarkan ia kering sendiri. Kemudian bilas dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.
    2. Setelah muka dibersihkan, tutup muka dengan kain tuala yang lembab. Dekatkan muka ke wap nasi atau air panas selama lima minit. Ulangi beberapa minit. Kemudian pakai penyegar muka.
    3. Sejukkan sedikit kanji nasi. Sapukan pada jerawat dan biarkan ia kering di muka. Kemudian cuci dengan air suam. Amalkan setiap hari hingga jerawat berkurangan.
    4. Jika jerawat masih sukar hilang, rebus beberapa helai daun teh warna hijau. Ketika suam, lekatkan pada jerawat dan biarkan sehingga ianya kering.
    5. Tumbuk segenggam bunga melur bersama sedikit air hingga lumat. Sapukan ke muka dan biarkan kering. Kemudian cuci dengan air kelapa muda.
    6. Basuh muka dengan air basuhan beras. Setelah kering, cuci dengan air bersih. Amalkan selalu.
    7. Rendam segenggam beras hingga kembang. Toskan airnya. Tumbuk beras ini bersama segenggam biji betik muda hingga lumat. Campurkan dengan sedikit air. Gentelkan kecil-kecil dan jemur hingga kering. Apabila hendak memakainya, bancuh dengan air dan tempelkan di muka.
    8. Hancurkan beberapa helai daun pucuk jambu batu. Campurkan dengan besak sejuk. Tempelkan di muka sebelum tidur. Amalkan setiap hari.







    Tegangkan Kulit Muka

    1. Tumbuk beberapa helai daun jambu batu hingga lumat. Bancuh dengan air suam. Apabila sejuk, sapu pada muka. Lakukan setiap malam.
    2. Campurkan sedikit bedak sejuk dan beberapa titik air limau nipis. Bancuhkan bersama sedikit air kemudian sapukan ke muka. Kulit akan terasa pedih sedikit. Amalkan dalam masa seminggu untuk melihat perubahannya.
    Menghilangkan Parut di Muka
    Jerawat yang sudah kering akan meninggalkan parut di muka. Ada beberapa cara unuk menghilangkannya.


    1. Tumbuk beberapa batang kulit kayu manis dan jadikan serbuk. Campurkan dengan sedikit air.
    2. Asah kulit kayu manis dan campurkan dengan madu lebah. Tempelkan pada muka yang berparut setiap malam. Keesokkannya, cucilah menggunakan air suam.
    3. Kisar timun dan tapiskan airnya. Tampalkan hampas timun pada muka. Biarkan setengah jam. Kemudian cuci bersih dengan air suam.
    4. Rendam beberapahelai daun senduduk, sedikit cekur dan segenggam beras. Kemudian giling hingga lumat. Sapukan pada parut muka dua kali seminggu.
    5. Tumbuk sepuluh helai daun sirih muda. Tempelkan pada muka terutama pada bekas jerawat. Setelah kering, cuci muka dengan air bersih. Amalkan tiga kali seminggu.

    p/s: semestinya aku copy dan paste!! wekkk~

    tips kurus dengan CEPAT

  • Thursday, December 23, 2010
  • *aku berjaya menulis 800 perkataan essay Theory of knowledge dalam masa 3 jam*


    aku sering dihujani bayak soalan...."BAGAIMANA NAK KURUS"??<

    KURUS??aku kurus ker?? ok itu memang fitnah! tapi disini nak gaklah cerita cara paling berkesan untuk menurunkan berat badan

    1.tak makan nasi....nie kalau aku tak bagitau pon sumer orang tahukan?? sebenarnya tak makan nasi adalah diet yang salah! tapi untuk menurunkan berat badan degan cepat, ia sangat berkesan....dan sangat juga berkesan untuk meningkat berat badan lepas itu.

    2. satu lagi tips yang semua orang tahu ialah diet yang seimbang...BORING betul kan?? tetapi kalau korang masih nak makan makanan kegemaran , gunakanlah diet kalori. pastikan jangan sesekali ambik kalori berlebihan.


    Kategori: Makanan Rutin
    1. Nasi putih (satu setengah cawan) = 260 kalori
    2. Nasi lemak bersambal (sepinggan) = 400 kalori
    3. Nasi goreng bertelur (sepinggan) = 635 kalori
    4. Nasi briyani berayam (sepinggan) = 880 kalori
    5. Nasi minyak kosong (sepinggan) = 445 kalori
    6. Nasi ayam kosong (sepinggan) = 300 kalori
    7. Mee goreng kosong (sepinggan) = 660 kalori
    8. Mee sup (semangkuk) = 380 kalori
    9. Mee hoon goreng (sepinggan) = 550 kalori
    10. Roti putih (2 keping) = 156 kalori
    11. Roti canai kosong tanpa kuah (sekeping) = 200 kalori
    12. Capati tanpa kuah (sekeping) = 180 kalori
    13. Pau ayam (sebiji) = 203 kalori
    14. Emping jagung kosong (secawan) =160 kalori

    Cadangan pengambilan kalori setiap hari

    DewasaUmur (Tahun)Tenaga (Kalori
    Lelaki
    Aktif
    Sederhana
    Berat Badan
    55 kg
    20 - 39
    40 - 49
    50 - 60
    > 60
    2,530
    2,400
    2,280
    2,020
    Perempuan
    Aktif
    Sederhana
    Berat Badan
    50 kg
    0 - 39
    40 - 49
    50 - 60
    > 60
    2,000
    1,900
    1,800
    1,600


    3. ok, yang ini memang tips tak ramai yang tahu!!

    amalkan CABARAN 2 MINGGU!!


    Cabaran nie macam study last-last minute lah...lebih singkat masa lebih berkesan kan?

    Langkah-langkah CABARAN 2 MINGGU>>

    1) tetapkan azam, dan impian untuk 2 minggu; contoh>> dalam 2 minggu aku nak turun 4 kg dan menyiapkan ee,ia dan tok!(maksudnye keje skolah)

    2)rangka pemakanan yang kurus*(tak makan ayam,nasi dan seumpamanya)mee dan meehon bukan pemakanan yang kurus! jagan ambil roti biasa juga sebab mempunyai carbohydrate yang tinggi seperti nasi

    3)belilah cornflakes cabaran 2 minggu kat kedai tue dan ikut panduan kesihatan kat belakangnya(jgn beli keylogs kay, beli brand len)

    4)bersenam sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari......

    5)jangan sesekali mencuba produk-produk murahan untuk kurus, seperti DR.ROZMEY tue,LONDON tue,eh...silap, dua nie produk mahal! dan produk murah-murah yang lain!! PATI YUSMIRA berkesan kah?

    dan
    HASILNYA............................................................................

    SEBELUM




    SELEPAS



    p/s: semua tahu yang mana satu sebelum, dan yang mana satu selepas!! haha...selamat mencuba~

    dari semester 1 ke semester 3

  • SPECIAL POST FOR MD52 ALL BOYS

    SEM 1


    comment DR.B: gambar yang tak brape nak disukai, oleh sebab aku kelihatan agak gemuk??(ker sangat??), syafique nampak sangattidakx matang, fadhel bajet comei, fakri bajet jambu yang ala-ala pengkid?? eh tue padhel....haha. dan afiq si gemok nampak kurus!!!!! hanapi bajet suci, cam kanak-kanak yang konon tak der dosa??



    SEM 3


    cmmnt DR.B: i like this pic...thanx tue BB padhel.....aku kelihatan kurus!!!(itu tak tipu....haha), afiq si gemuk nampak perut buncit(yess!!!), padhel kurang comei,syafique dah hitam,fakri dah meningkat dewasa, hanapi masih dizaman kanak2 ribena!!


    SEM 3>>Ib theme: white(tak dapat sambutan pon!!!)





    Group IB ader Life





    sbb aku tak der, so no comment!!!!!!

    HARAM gantung gambar dalam rumah.

    0
  • Wednesday, December 22, 2010
  • last week, terdengar ceramah sebelum khutbah jumaat yang best kat sebuah masjid di seberang prai,Pulau Pinang. ustaz tersebut menyentuh mengenai hukum mengantung gambar dalam rumah...ok, aku memang jahil! first time dengar....huhu.

    Dalam sebuah hadith yang di riwayatkan oleh Imam Bukhari bahawasanya Nabi saw bersabda yang bermaksud : Sungguhnya para malaikat tidak masuk ke dalam rumah yang ada didalamnya gambar, patung, anjing dan orang yang junub.

    siap gaduh dengan REDMUMMY tau pasal isu ini.. bak kata ustaz itu, memadai sajalah gambar diletakkan didalam album kerana budaya mengantung gambar merupakan amalan GEREJA KRISTIAN.gambar yang dimaksudkan ialah gambar manusia atau binatang, senang cerita benda yang hidup lah. gantung atau letak, hukumnya tetap sama.




    google-google lah lagi!

    p/s: sama-sama kita membaiki diri.....rasa macam ramai jer gantung gambar kan?? trend orang dapat ijazah kononnyer!!

    PELAJAR KMS dirogol beramai2!!!

    0
  • Saturday, November 6, 2010
  • astragfillah......aper lah nk jadi dgn dak2 zaman skang!!

    baru shj diinformkan mengenai seorang pelajar IB tahun 2 dicabul+dirogol+diliwat beramai-ramai oleh hampir 10 org di belakang asrama FARABI. mengikut kata saksi, pelajar tersebut menjerit2 dan merintih supaya tdk dirogol....namun org ramai hanya melihat sambil melemparkan senyuman malu2.

    moga2 Allah tabahkan hati pelajar tersebut.....nauzubillah.








    lihatlah berapa rakusnya kekejaman lelaki-lelaki ini!!




    kene cabul pon suker gak??? haha

    disebabkan mangsa GEMOK....so x der saper nk angkat dier!!!


    nikmat kepuasan terpancar dimuka masing2...


    ini bukan IBRAHIM PENDEK





    *cerita rogol ini hanya satu skandal murahan shj....xder kaitan dgn mana2 pihak yg hidup@ mati
    ** some picture telah diedit utk memastikan integriti pihat terbabit terjaga

    Pegembaraan balik ke rumah

    0
  • Friday, November 5, 2010
  • hari:: khamis
    location: BB(bukit bintang)

    1) smalam balik rumah.......reason?? rndu kat parent dwet dh abeh!!! haha.

    2)From Semban trus g BB nek bas. rasa frust gler bas dh x laju dah...sia2 nek bas!! objektif sebenar g BB sbb nk g kedai baru UNIQLO kat Fahrenheit 88,yg depan PAVI tue. aku datang dgn seribu impian tuk beli baju....last2 tgk nk msk kedai tue pon gampang ramai!!! kne waiting for almost 3 hour!!!!! arghhh....takat jeans 40++ lbeh tue, x der nk sangap tnggu lelamer....trus BLAh.











    3)selepas IMPIAN segunung aku abeh dimusnahkan, g PAVI tuk jalan2 mengEMOkan diri. masuk2 kawan aku due ekor dah msk fashion show for KL international Fashion Week.





     Ingat awal2 tue islamic fashion sbb semua designer melayu, n  majority yg dtg pon pakai baju ala2 "islamic" fashion.....haha. rupenye2 fashion show yg seksa  seksi!! ok, dh rezeki!!!! tgk jer lah dah ler dgn bwk beg skola, n pakai selipar buruk nie!malu~


    Inilah fesyen "islamik"

    aku duk btui2 depan stage...nampak ler lemak2 model tue, terutamanya kat betis...tapi kaki diorg fuhhhhhh!!!




    yg plg best tyme seorang model cina cun nie tetibe jatuh!!!!! yessss......sentap ko!!! hahaa
    dgr bunyi hentakan tue, sakit gak r. x sangker jalan2 cat walk tue cam susah. ader model ala2 muka kampung pon ader, jalan cam cibai jer!!! klakar kot..


    malangnyer bertuah pat berjumpa dgn artis2 suam cam popular, Dee, DD alias, n Julia?? Zebra Zieger......julia?? nie sangap sgt nk jadi model sampai tersadung tyme cat walk...itu sgt klakar!



    lastly, pertujukan yg membosankan nie diakhiri dgn nyanyina diva pencen popular.....KHATY Ibrahim..haha. nama nk celazzzz jer. walupon tua bangkai bangka tapi ligat ag.....im so amazed!!



    3)wahhh....x sangka pengangkutan awam cam best! naek lrt sgt cepat+laju!!! hanya less 15 minutes nk sampai rumah...tapi sbb parents aku pegang janji melayu, so aku kne tnggu almost 1 hour!!!!! ini sgt EMO!!!!

    balik2, mandi, solat, trus drive g JJ! lepas kan tension.....x r tension ponn!! hari tue J card day....., so orang berpusu2 cam x biaser lak J card day nie, padahal harga mmg camtue pon. x lah murah sgt. sambil pekerja JJ menjerit "HAPPPIIIIIII HOUR" (dah lebih sejam pon, hapy hour ag)

    research question: org ckp shopping menghiburkan.....jadi aku nk wat kajian pasal tue dgn menghabiskan rm20000 200 dlm masa sejam!!! dwet yg aku simpan tuk beli nset....huhu. so my RQ is to what extend shopping cam make people happy??

    result: mmg rasa gembira.....cam cter conffesion of shopeholic  tue, aper yg nampak didepan mata men capai jer.....bukan nk beli ponnn tapi letak blek merata2 tempat. itu best!!  hehe....yg ader flat price tue, aku merebut2 baju dgn makcik2 yg len...walhal aku bkn nk beli pon!!!! heeee....jumper gak baju hush puppies yg berharga rm8. x sia2 bergesel2 lemak ngan makcik2 nie!

    ini emo!!! part 1

    0
  • Sunday, October 31, 2010
  • ader kerr hamba allah nie kater muker aku cam DR ROZMEY???? ala yg jus mate 5 tue....filem 2 alam tue...yg pelik tue....yg iklan kat metro tue....yg pakai tie bow tue.....






    sama ker!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ini satu penghinaan!!!!!!

    saya DR.B bkn DR.R


    hari2 yg meng'emo'kan>> minggu ke dua!!

    0
  • Mood: sleepy!!!
    location: Academic Block, room 3**

    1) baru sajer antar IA Math.........lantak lah, maen wat jer!!! malas gler nk wat bndalah aper tue. suker ati r anjing tue nk lari berapa laju kan?? kteorg lak susah payah nk kira kepantasan anjing tue...haish!!

    2) baru shj diinformkan, kne jumpe dgn head of math department(  ader aku kesah!!!)..............off course sbb fail math hari tue. FYI this is my 2nd tyme kne jumper personally with teacher regarding test. sem lepas pon kne....MALU GLER!!! diorg assume aku x blaja lah, aper lah...mcm r yg pat highest tue rajin!!!! tolong r!!! diorg pass sbb diorg mmg PANDAI. INI TENSION!!!!!!!

    3) baru shj Cg. malay ckp kne antar worl lit 2nd draft this week gak!!!!! ok....itu sgt mengembirakan hati

    4) baru shj kehabisan ink printer!!!!

    5) baru shj battery laptop nk abeh.....

    6) baru shj diyakinkan oleh Aishah math aku disem cnfrm 6!!!! AMIN

    I LOVE MATH HL!!!!!!!

    hari2 yg meng"emo"kan

    0
  • Tuesday, October 26, 2010
  • mood: speechless ....pening2 nk pitam!!!
    lokasi: 216, BA

    hari2 yg mengemokan kembali lagi!!!!(emo, bkn gemok!!!)

    1) dimulakan dgn hari isnin......................kepunan gler nk makan KFC!!! damned!!
    dapat test math!!!

    as usual.... off course x pat highest..........plg benci dpt kertas math!!!! sentiasa failed!!!!
    dh ler failed pastue plg rendah ag!!! arghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh

    TENSION!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    2) Balik2 nk ambek baju yg berlambak gler(dh beberapa hari selimut x der!!! sejuk!!) tetiber, makcik dobi wat masalah sosial lak kat situ!!!

    dier x basuh baju!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    EMO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    3) today is IOC!!!!!

    tajuk: balada terbunuhnya pohon rimbun tua aper ntah......

    soalan: mesej dan keindahan bahasa puisi tersebut(2 soalan)

    >> melakukan kesilapan terbesar!!!!! masa preparation x cukup......aku mengomel2 psl usman awang!!!

    benci!!!!benci!!!! benci!!!

    soalan cam bagus.....bajet cam leh jawab

    tapi, kepetahan aku berkata2 menyebabkan aku terlebih masa sgt......14minit 39 saat!!!

    rasa nk buat ag...i can do it better!!!


    keindahan?? nk jer ckp saya x rasa pun puisi nie indh!! senanh sket nk goreng2!!!

    berpura2 mengatakan bahasanyer puitis lah, terususun rapi r, kemulian kata2 lah.....argh!!! so hipokrit!!!

    arghhh....

    then, dak2 nie sibuk kater puisi nie senang!!!!
    hampeh!!

    TENSION+ EMO!!!!!!


    I LOVE IB!!!!
    (sinisme) 

    sem 1 to sem 3

    0
  • Friday, October 22, 2010
  • SPECIAL POST FOR MD52 ALL BOYS

    SEM 1


    comment DR.B: gambar yang tak brape nak disukai, oleh sebab aku kelihatan agak gemuk??(ker sangat??), syafique nampak sangattidakx matang, fadhel bajet comei, fakri bajet jambu yang ala-ala pengkid?? eh tue padhel....haha. dan afiq si gemok nampak kurus!!!!! hanapi bajet suci, cam kanak-kanak yang konon tak der dosa??



    SEM 3


    cmmnt DR.B: i like this pic...thanx tue BB padhel.....aku kelihatan kurus!!!(itu tak tipu....haha), afiq si gemuk nampak perut buncit(yess!!!), padhel kurang comei,syafique dah hitam,fakri dah meningkat dewasa, hanapi masih dizaman kanak2 ribena!!


    SEM 3>>Ib theme: white(tak dapat sambutan pon!!!)





    Group IB ader Life





    sbb aku tak der, so no comment!!!!!!

    From IOP to IOC....

    0
  • next week: IOP!!!!!!!!!!! (individual oral presentation)

    mood: commonly cuak, x bersedia, x sbr, gugup, guruh

    date&event: 27/10/2010 (wed), PSP

    kepada non-IB yg sudi membaca mesti kurang mengenali IOP...so FYI, proudly to say that kteorg kat IB belajar MALAY A1.....MALAY ok, not BAHASA MELAYU yg diconvertkan menjadi BAHASA MALAYSIA tue. sbb kteorg belajar sastera lah kami berbeza dgn dak2 a-lev (itu sgt racist!!)

    IOP nie one of internal assessment which include 15% for final mark and totally about SASTERA; puisi2 usman awang, dan cerpen abdullah hussain. nnte kteorg kne msk PSP tue, cabut soalan, n dlm masa 10 minit wat persediaan. after that, kat dpn cg kene lah jawab soalan2 tersebut sambil dirakam kdlm tape...kne bercakap tanpa henti dlm masa 15 minit!! a-a~ tidak dibenarkan sama sekali!!


    *waaaa...ini mesin ader ag kah??*

    actually IOP is our 3rd internal assessment. tyme sem 1 IOC and sem 2 world lit. hampir x sedar sem 3 dh nk dekat abeh.....huhu. IOC(individual oral commentary) is more interesting rather tahn IOP. sbb IOC x der terkanan n xyah nk direkod2.

    belek2 puyer belek album dkt FB tue(aku terpakse reactivate) jumper gak blek gamba2 yg hampir menjadi bahan sejarah tue......MALU!!!!


    tyme sem 1(gemuknyer aku!!).....geng ngan NAPIe ROSLAN dan kteorg tergedik2 nk jadi pompan, aku jadi munirah(novel saga) dan hanafi jadi jeha(isteri lahuma, novel ranjau sepanjang jalan).
    tema kteorg ialah pengorbanan wanita, n mondus operandinya ialah merintih2 dan tergedik2 menceritakan pengorbanan masing2.




    *jeha ialah seorag wanita kg yg X CANTIK!!*



    *tudung n bag tue bkn aku puyer!!!*



    *izni nie berlakon jadi org GILA yg sentiasa senyum dan gelak*
    (aku x taw pon dier berlakon jadi gila)

    *aku x sure diorg berlakon aper*




    *rupe dan gaya cam pn.junainah!!! haha....tapi dier berlakon jadi penulis, abdullah hussain*


    *kapt.azman memberi comentar@ ceramah agama?? aku x pasti!!*


    BOSAN!!!!!

    lakonan yg x memberasangkan akan menyebabkan boring yg teramat!!!



    ini bukan MAYA KARIN!!!!





    yg nie wat drama ala2 hindustan


    diorg menyanyi taw(lagu kat papadom tue)...seyes sedap suare diorg. sruh padhel karok tergedik2 kater tekak sakit



    due dak nie wat forum merokok kot(x slap aku!!)


    >>bnde2 cam nie yg wat IB sgt best and unique<<




    I LOVE IB!!!! 
    *itu tipu...haha

    freedom of the press...part3

    0
  • Saturday, October 2, 2010
  • The control of freedom by the government have made a huge effect to the readers especially. When the freedom make as "privilege" that given by the authorities, all the mainstream newspaper will tend to pro-government. everything about BN will said as good and the opposition will make as bad. as example, setiap kali election day, all the mainsream only focus to BN candidate and they will use the media fully for political campaign. The media will make a bad story, speculation, keadaan huru-hara dan pemburukan watak utk calon opposition. this will become extremely biased. the purpose off media as medium to give the information had been denied and be manipulated for individuals benefits. The control of media had allow the manipulation by the government. Some manipulation is good for our country but many manipulation just absurs and only for invidual capacity. seperti yg umum taw, ROSMAH sgt popular dari NAJIB?? why such this happen?? besides, media also tend to promote the elite politician and rich people agenda while the low society people dipingirkan.

    we cannot blame the journalist because of these situation. because of the laws that control the media; ISA, OSA, and AMCP..they will become very careful in all of their reports which automatically forced them to do unethically reports and not follow the professionalism as journalist. As what had been said by NUJ president, Hatta, yg mendesak agak senior officer and editorial board remove the self-censorship in UTUSAN yg menmberi tekanan kpd utusan journalist to make such news yg mengarut sehingga Utusan sediri dilihat hilang kreadabilitnya sendiri. Those laws had menganiaya journalist itu sendiri. apbabila setiap kali org membaca UM and BH, yg obviously biased and  ridiculous, people will blamed the journalist instead the laws, authorities, editorial board and government. Mereka dilihat sbg seorg yg tiada kreadibiliti walhal mereka just do their works. Nowadays, people getting more serious in what they read especially in cities as that not only the news that they gather. They have internet as alternative. So, x hairan lah semua akhbar mainstream menunjukkan penurunan yg mendadak in term of its distrubution such as UM. daripada mambaca perkara2 yg menipu dan fitnah semata2 lebih baek mereka membaca something yg x memerlukan otak utk berfikir : METRO!!! mereka lebih suka membaca cter ROZITA CIK WAN daripada mebaca mengenai BANGKITLAH MELAYU

    Government also use the media to close their weakness. Cases such as corruption and power abuse cannot come out in the news. News not tell the reality but making a fate reality in malaysia. The Empangan Bakun such example one of controversial issue that had be hidden out. Documentary TV2 yg membuat cerita mengenai empangan tersebut dan penganiayan terhadap minority group yg duk kat sana  tidak dpt disiarkan dan penerbit tersebut dipecat?@diletak jawatn. seperti juga mase kes aminur rashid, yg tyme 1st reportnye menyebut "suspek" di tembak mati, parang dijumpai dibelakang bonet. Kes rumah banglo mewah ex-mb selnagor turut tidak mendapat liputan luas akhbar tetapi isu related kpd tajaan umrah@haji nik aziz digembar gemburkan menjadi isu negara.

    role of media is to give the informations not build up the readers opinion. With this control, its actually inhibit the  mind of the readers. news censorship and biased reports;just publish dakwaan seseorang tanpa menyiarkan dakwaan org lain; causes the readers cannot making any judgement on it as the truth had be denied. kerajaan tend to set the people mind rather making them a right to decide the truth and false. Kerajaan sgt takut dgn kebenaran yg mereka lakukan sendiri.

    freedom of the press...part2

    0
  • Friday, October 1, 2010
  • next week TOK ORAL.....emotion: cuak!!!!!n speechless

    dh ler kne speaking, x leh nk mengoreng2 ayat.!so, aku gunakan post nie tuk practise TOK...huhu

    >>Freedom of the press: Right or Privilege?<<

    before this I had explained about a case study related to press freedom. Now i will stroy2 about freedom of the press as privilege given by government of Malaysia.

    basically press or in the other words media in malaysia are been controlled by the government. There are 3 ways how the government controlled the press; ownership, laws and self censorship. Most of malaysia media-stream are be owned by government or company related to government. Umno owned utusan and NST, MCA owned the star, nyanyang, and the others are owned by friendly government company. There are several laws that control the media in malaysia. Popularly known laws are ISA, OSA and AMCP. Those laws cause all news paper need to get a permit yearly. Freedom of the press is the freedom of communication and expression through vehicle including various electronic media and published material ie: newspaper, blogs and news portrals.


    Now, i will discuss the pro of press freedom as government privilege.Privilege in this term mean "exclusive" as its freedom controlled by the government. With the laws, government are able to controlled all the media in Malaysia except the internet as the freedom of the internet had be protect under MSC. however, recently there is opinion or suggestion that ask the government to censor the internet information. When the press is controlled, all the informations, news and reports need to self censorship first by the editors before been published. The controlled of media is to protect the basic value of our nations.Nilai2 teras yg sgt dititikberatkan ialah public safety, nation safety, races harmony and perpaduan society. When we see on the authorities perception,  the public safety must be the 1st.Press freedom as a privilege is an utilitarian approach by the government. each news that comes out in the news paper will have the consequences after that, so by the control of the government, the media will only publish the news that give advantages to all and news that least harm.This reason make the control as ethic action because the control of media provide "the greatest good for the greatest number'.  So the public freedom must be put aside.Malaysia is very unique country with multiracial, multilingual, and multicultural. So the control press's freedom are crucial things to protect the "unique" of Malaysia. Racist is the serious problems in Malaysia that will cause chaos and serious situation. Because of privilege, the harmony between race can be maintained. As example, if there is demolished of the Hindu temple by Malays, reporters tend to not report it on news. this is to prevent the situation to become more worst. So, this is become more reasoning rather than emotion. In our multi racial society the responsibility of the press goes beyond accuracy reporting. The sensitiveness of the various race need to be considered.  Government has duty to protect the rakyat interest, and by this it fulfill its duty. it is a common good approach.The everyone advantages is be considered. The control of media will provide the peace among race and its benefits for all person.If, the reports on temple demolition, police harassment, pembunuhan antara kaum, and others are come out in media what will happen to our country situation? any issue such this yg keluar di media akan disusuli dgn tindakan yg x "sepatutnya". People are easily "distracted" and  be "influenced" especially when talking about racist.  Publicized about this  by the media, the politician would have been forced to respond, Action have be taken by the authorities and a more human approaches called for.  The same is true of death in police custody, and the plight of Tamil schools. But without the media holding the government privilege, nothing changes and anger builds up and that is dangerous. it just making a problem than solving a problem. Political stability and the peaceful co-existences among the races are two important condition which the government strives to promote and preserve restriction in order not to ruffle these sensitiveness as a limitation to the proper and effective working of the media.


    The control of press's freedom, enable the government to manipulate it to stabilize the economy condition as well as political condition. Besides, it also be used to solve the problems that came arise which can mengugat kestabilan negara. as example, most of news are reported the limited reports about anti-malaysia in indonesia and does not publish any report that will provoke the malaysian. The government use this to protect its  international relationship between indonesia. Any reports that make the malaysian anger just will cause the unnecessary action that waste the country.
    as well as in economy, government tend to give the positive things rather than spreading speculation. In financial crisis 1997, all the media during that time are controlled tightly by former PM, Dr.Mahathir until he was listed as top 10 most media freedom enemy.  Back to the story, Dr M has manipulated media fully to protect the economy and political sustainability on that time. All media in malaysia needed to report a positive things about the economy and they cannot report on the cause of the economy crisis except menyalahkan george soros. media juga digunakan untuk memberikan kenyakinan towards people terhadap kerajaan yg memerintah utk memulihkan ekonomi. As a result, Dr M succeed  to improve the Malaysia economy situation while the others countries in Asia, bertukar tampuk pemerintahan disebabkan krisis kewangan. this clearly show hows it important to control the freedom of the press.


    its is undeniable that freedom to get the truth is the right of the people. But the excess@ unnecessary informations just creating problems. ....

    continue~

    Freedom of the press...part 1

    0
  • isu mnggu ini: seorang wartawan majalah insider, telah menyiarkan mengenai pegawai kanan BTN yg bersikap racist dan dikatakan mengeluarkan kenyataan "si cepet dan si botol'. Pegawai BTN berkenaan juga mengatakan bahawa adalah menjadi hak melayu utk memerintah dan menyeru semua bersatu mempertahankannya dlm sebuah persidangan parti politik.


    comment DR: bersempena dgn TOK oral for next week, i think this sort of suitable for my real life situation. berkenaan isu diatas, pergerakan parti politik tersebut mendakwa wartawan tersebut yg menyamar sbg seorang ahli puteri??  sbg kurang ajar!!! why they think that reporter as rude??

    as a journalist, they need to give the informations to the readers.and the hot story like this, mmg something yg dicari2. journalist have their own responsibility, and it is their responsible to tell such story. adakah wartawan menyamar itu menjadi satu tindakan yg salah?? and adakah she do something that ethically wrong or ethically right?? for sure she did that for her duty. as a reporters the professionalism and responsibility are the main thing that need to be consider. we can see at a different perspective whether she is right or wrong as a journalist...to me, she just want get the truth...and how does she want to get the truth except to undercover? BTN issues before this become a national issue. many have alleged that BTN is racist...but the government tend to denied it. and many mainstream media dont want to find whether that  allegation is true or false. while UTUSAN MALAYSIA, which owned by UMNO secara berulang kali menyiarkan positive report about BTN. Then when this story come out, baru sume nk gelabah?? if BTN is not racist, not pro government and not the badan yg wash brain peoples mind, how come those words can come out from senior officer of BTN?
    if that reporter does not publish that story even though she knew the truth things, is she an ethical person?? and is she follow the professionalism of reporters.

    on the other hand, as a multi racial country, those story just can cause chaos rather than good. BTN mmg diketahui secara popularnye biased and racist without be dikecoh2. jadi what the motiif of that journalist to publish this. any hot story like this only make perbalahan antara kaum. then, we will looking on the reasoning rather than emotion. to publish such this we must to see the consequences after that. I think that reporter only make her decision with emotion only as persidangan tersebut adalah tertutup dan reporter dilarang masuk. mcm lah kalo org cina and india wat persidangan x kutuk2 melayu?? ataw membuat kenyataan racist?? so its unfair to relate the senior officer of BTN with BTN as maybe he tend to give such comment as a MALAYS not as BTN side. besides, with the publish of this story...it only make bad perception to non-malays and will cause more race problems after this. when we need to choose the public safety or the public freedon, the public safety will always win.

    Conclusion: to get the truth is a right and to give the truth is responsibility. and are that journalist responsible with her news??
    0
  • Saturday, September 4, 2010
  • 5 JENIS KETUA di SEKOLAH(s)

  • Saturday, July 31, 2010
  • bukan senang nk jadi ketua, especially ketua2 peringkat sekolah nie. selalunyer ketua lah org yg selalu menjadi bahan gossip org len.especially ketua yg gagal meraih sokongan org ramai... dimana2 aku berada mesti ader krisis kepimpinan...mengimbau kembali pengalaman menjadi "org penting" dulu, keje aku hanya mengumpat ketua2 yg gagal menduduki hati aku terutamanya sewaktu mesyuarat panjang lebar, aku akan bukak meja gossip dibelakang. dan bila didepan, buat2 lah jadi pengikut yg setia. so aku nk share 5 jenis ketua yg berjaya aku cungkil sepanjang hidup nie;

    1) KETUA IDEAL

    Properties:
    -disukai ramai
    -dihormati
    -berkepimpinan
    -pandai cakap
    -buat kerja
    -berilmu
    -meeting amat menyeronokkan

    Taraf: 5 bintang




    2) KETUA KERJA

    -rajin
    -x suka mengarah
    -x berapa nak berkepimpinan dan bercakap
    -disukai ramai sbb semua bnder dia akan buat
    -dihormati dan dihargai
    -meeting dgn sistemetik

    taraf: 4 bintang


    3) Ketua Kacak/cun

    -hensem/cantik
    -disenangi
    -sbb hensem/cantik, so org suka.
    -x suka marah2
    -x buat kerja, sbb sibuk jaga muka
    -pemalas
    -sedap mata memandang
    -meeting ok, sbb terpegun dgn muka

    taraf: 3 bintang 



    4) ketua MULUT

    -pandai cakap dan memberi seribu satu cadangan dan comment
    -ader gaya kepimpinan
    -tapi satu bnder pon x buat sbb sibuk dengan "bnder" laen
    -so suka arah2 org ataw sruh assistant yg buat kerja
    -x dihormati/ x dibenci....x brape nk popular
    -x gune!!!
    -meeting lame gler haram
    taraf: 1 bintang



    5) BAJET ketua

    -x pandai cakap
    -pemalas
    -x berkempimpinan
    -x disukai/dibenci
    -x dihormati
    -x popular
    -sruh org len buat kerja
    -bajet cam buat kerja, tapi habuk pon x der
    -x leh pakai
    -suka mintak simpati
    -suka buat comment yg mengarut
    -suka buat meeting yg sia2


    Bintang: tiada





    P/S: Aku rase aku yg no3 tue kot???




    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...