Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

5 JENIS KETUA di SEKOLAH(s)

  • Saturday, July 31, 2010
  • bukan senang nk jadi ketua, especially ketua2 peringkat sekolah nie. selalunyer ketua lah org yg selalu menjadi bahan gossip org len.especially ketua yg gagal meraih sokongan org ramai... dimana2 aku berada mesti ader krisis kepimpinan...mengimbau kembali pengalaman menjadi "org penting" dulu, keje aku hanya mengumpat ketua2 yg gagal menduduki hati aku terutamanya sewaktu mesyuarat panjang lebar, aku akan bukak meja gossip dibelakang. dan bila didepan, buat2 lah jadi pengikut yg setia. so aku nk share 5 jenis ketua yg berjaya aku cungkil sepanjang hidup nie;

    1) KETUA IDEAL

    Properties:
    -disukai ramai
    -dihormati
    -berkepimpinan
    -pandai cakap
    -buat kerja
    -berilmu
    -meeting amat menyeronokkan

    Taraf: 5 bintang




    2) KETUA KERJA

    -rajin
    -x suka mengarah
    -x berapa nak berkepimpinan dan bercakap
    -disukai ramai sbb semua bnder dia akan buat
    -dihormati dan dihargai
    -meeting dgn sistemetik

    taraf: 4 bintang


    3) Ketua Kacak/cun

    -hensem/cantik
    -disenangi
    -sbb hensem/cantik, so org suka.
    -x suka marah2
    -x buat kerja, sbb sibuk jaga muka
    -pemalas
    -sedap mata memandang
    -meeting ok, sbb terpegun dgn muka

    taraf: 3 bintang 



    4) ketua MULUT

    -pandai cakap dan memberi seribu satu cadangan dan comment
    -ader gaya kepimpinan
    -tapi satu bnder pon x buat sbb sibuk dengan "bnder" laen
    -so suka arah2 org ataw sruh assistant yg buat kerja
    -x dihormati/ x dibenci....x brape nk popular
    -x gune!!!
    -meeting lame gler haram
    taraf: 1 bintang



    5) BAJET ketua

    -x pandai cakap
    -pemalas
    -x berkempimpinan
    -x disukai/dibenci
    -x dihormati
    -x popular
    -sruh org len buat kerja
    -bajet cam buat kerja, tapi habuk pon x der
    -x leh pakai
    -suka mintak simpati
    -suka buat comment yg mengarut
    -suka buat meeting yg sia2


    Bintang: tiada





    P/S: Aku rase aku yg no3 tue kot???




    Plagiarism 1

    0
  • Tuesday, July 13, 2010
  • taken from this link...credit to azhar abdullah
    http://www.facebook.com/#!/note.php?note_id=411669814626&id=1081327063


    Adolf Hitler : Sudut Kisah Yang Jarang Kita Dengar
    Share
    Apa yang bakal anda baca ini ialah sebuah email yang saya terima dari seorang kawan dari Arab Saudi...saya terjemahkan ke dalam Bahasa Melayu dan saya kongsi bersama anda semua...
    ____________________________________________________________________________

    Penghormatanku kepada lelaki agung, Adolf Hitler, semoga ada sepertinya di zaman ini...



    Aku berbual dengan seorang ahli keluarga yang sedang menamatkan tesis PhD beliau dan aku amat terperanjat apabila beliau nyatakan tesis beliau berkaitan Adolf Hitler, pemimpin Nazi. Maka aku katakan "Takkan dah habis semua tokoh Islam di dunia ini sampai kamu memilih si bodoh ini dijadikan tajuk?"

    Beliau ketawa lalu bertanya apa yang aku ketahui tentang Hitler.

    Aku lalu menjawab bahawa Hitler seorang pembunuh yang membunuh secara berleluasa dan meletakkan German mengatasi segala-galanya...lalu dia bertanya dari mana sumber aku. Aku menjawab sumberku dari TV pastinya.

    Lalu dia berkata : " Baiklah, pihak British telah melakukan lebih dahsyat dari itu...pihak Jepun semasa zaman Emperor mereka juga sama...tapi kenapa dunia hanya menghukum Hitler dan meletakkan kesalahan malahan memburukkan nama Nazi seolah-olah Nazi masih wujud hari ini sedangkan mereka melupakan kesalahan pihak British kepada Scotland, pihak Jepun kepada dunia dan pihak Afrika Selatan kepada kaum kulit hitam mereka?"

    Aku lantas meminta jawapan dari beliau. Beliau menyambung : "Ada dua sebab -

    1. Prinsip Hitler berkaitan Yahudi, Zionisme dan penubuhan negara Israel. Hitler telah melancarkan Holocaust untuk menghapuskan Yahudi kerana beranggapan Yahudi akan menjahanamkan dunia pada suatu hari nanti.

    2. Prinsip Hitler berkaitan Islam. Hitler telah belajar sejarah kerajaan terdahulu dan umat yang lampau, dan beliau telah menyatakan bahawa ada tiga tamadun yang terkuat, iaitu Parsi, Rome dan Arab. Ketiga-tiga tamadun ini telah menguasai dunia satu ketika dulu dan Parsi serta Rome telah mengembangkan tamadun mereka hingga hari ini, manakala Arab pula lebih kepada persengketaan sesama mereka sahaja. Beliau melihat ini sebagai satu masalah kerana Arab akan merosakkan Tamadun Islam yang beliau telah lihat begitu hebat satu ketika dulu.

    Atas rasa kagum beliau pada Tamadun Islam, beliau telah mencetak risalah berkaitan Islam dan diedarkan kepada tentera Nazi semasa perang, walaupun kepada tentera yang bukan Islam.



    Beliau juga telah meberi peluang kepada tentera German yang beragama Islam untuk menunaikan solat ketika masuk waktu di mana jua...bahkan tentera German pernah bersolat di dataran Berlin dan Hitler ketika itu mennggu sehingga mereka tamat solat jemaah untuk menyampaikan ucapan beliau...





    Hitler juga sering bertemu dengan para Ulamak dan meminta pendapat mereka serta belajar dari mereka tentang agama dan kisah para sahabat dalam mentadbir...

    Hitler bersama Syeikh Amin Al-Husainiy


    Beliau juga meminta para Sheikh untuk mendampingi tentera beliau bagi mendoakan mereka yang bukan Islam dan memberi semangat kepada yang beragama Islam untuk membunuh Yahudi...





    Seorang tentera Nazi melekatkan gambar Mufti Al-Quds


    Semua maklumat ini ialah hasil kajian sejarah yang dilakukan oleh saudara aku untuk tesis PhD beliau dan beliau meminta aku tidak menokok tambah apa-apa supaya tidak menyusahkan beliau untuk membentangkannya nanti. Beliau tidak mahu aku campurkan bahan dari internet kerana aku bukan pakar bidang sejarah. Tetapi gambar-gambar yang ada di sini sudah lama tersebar dan semua orang boleh melihatnya di internet.

    Aku juga sedaya upaya mencari maklumat tambahan di internet dan berjumpa beberapa perkara :

    1: Pengaruh Al-Quran di dalam ucapan Hitler.
    Ketika tentera Nazi tiba di Moscow, Hitler berhajat menyampaikan ucapan. Dia memerintahkan penasihat-penasihatnya untuk mencari kata-kata pembukaan yang hebat tak kira dari kitab agama, kata-kata ahli falsafah ataupun dari bait syair. Seorang sasterawan Iraq yang bermastautin di German mencadangkan ayat Al-Quran :

    (اقتربت الساعة وانشق القمر) bermaksud : Telah hampir Hari Kiamat dan bulan akan terbelah...

    Hitler berasa kagum dengan ayat ini dan menggunakannya sebagai kalam pembukaan dan isi kandungan ucapan beliau. Memang para ahli tafsir menghuraikan bahawa ayat tersebut bermaksud kehebatan, kekuatan dan memberi maksud yang mendalam.

    Perkara ini dinyatakan oleh Hitler di dalam buku beliau Mein Kampf yang ditulis di dalam penjara bahawa banyak aspek tindakan beliau berdasarkan ayat Al-Quran, khususnya yang berkaitan tindakan beliau ke atas Yahudi...


    2. Hitler bersumpah dengan nama Allah yang Maha Besar

    Hitler telah memasukkan sumpah dengan nama Allah yang Maha Besar di dalam ikrar ketua tenteranya yang akan tamat belajar di akademi tentera German.

    " Aku bersumpah dengan nama Allah (Tuhan) yang Maha Besar dan ini ialah sumpah suci ku,bahawa aku akan mentaati semua perintah ketua tentera German dan pemimpinnya Adolf Hitler, pemimpin bersenjata tertinggi, bahawa aku akan sentiasa bersedia untuk berkorban dengan nyawaku pada bila-bila waktu demi pemimpin ku"


    3. Hitler telah enggan meminum beer (arak) pada ketika beliau gementar semasa keadaan German yang agak goyah dan bermasalah. Ketika itu para doktor mencadangkan beliau minum beer sebagai ubat dan beliau enggan, sambil mangatakan " Bagaimana anda ingin suruh seseorang itu minum arak untuk tujuan perubatan sedangkan beliau tidak pernah seumur hidupnya menyentuh arak?"

    Ya, Hitler tidak pernah menjamah arak sepanjang hayat beliau...minuman kebiasaan beliau ialah teh menggunakan uncang khas...


    Bukanlah tujuan penulisan ini untuk membela apa yang dilakukan oleh Hitler, tetapi ianya bertujuan untuk menyingkap apa yang disembunyikan oleh pihak Barat. Semoga kita semua beroleh manfaa

    top 10 emotions of the week

    3
  • Friday, July 9, 2010
  • 1. Sedeyh

    minggu yg amat2 menyedihkan!!! 47% of seniors x pass 35 point IB... sgt2 sedih~ expecially after baca blog diorg, status, cmnt. dont give up bro!!! hidup ini umpama roda....kadang2 di bwh, n sometimes kat atas.
    mungkin yg kita suka itu tidak baik utk kita, dan mungkin yg kita tdk suka baik utk kita. sesungguhnya allah maha mengetahui dan kita tidak mengetahui.

    kata kawan aku>> maybe flight g sana terhempas ker....nauzubillah!

    2.Cuak+panik

    disebabkan ramai yg x pass fly, batch kteorg org pon diramalkan ag truk dari ITU.....so sgt takut kalo x pass!!!!!
     mnggu yg agak kelam~ cg2 pon kelam~ students pon kelam~

    3.nek nyampah
    saat2 hampa+cuak+desperate ngan IB tetibe terbaca kat surat khabar psl MRSM ini...






    sah2 dewan dier a-cond!!!

    >>speechless<<

    FYI, this mrsm wat IB!! n yg sgt wat aku nyampah ialah dak2 nie berumur 15 tahun!!!

    baru rase gomen berotak( sbb mansuh upsr/pmr n reduce student g overc) last2, wat program Ib kat mrsm tuk student g overc??? x paham??? motiff??? rm 125?? juta just for 1 mrsm?? n if not mistaken, Ib prog is the most expensive prep program.... cost asal ialah almost rm 100 thousand/student for one year.

    addition information>> msia dijangka menghadapi kemeseletan ekonomi berganda bagi suku kedua( wahh..kter sgt berjimat cermat??)


    4.gembire

    kehadiran hamster di kamar sebelah menceriakan level 3 farabi!!! so swett....comey!!!!

    >>nama dier BARNEY<<

    5. hopeless

    x yakin dgn ib...aku tarik balik kata2 up aku psl ib nie!! huhu.......
    xpecially for math!!! its driving me crazy!!!


    6. boring


    mnggu yg x byk bnder nk belajar except ee, cas log, n reports!!!( pending works!!)

    plz der...ayat2 seperti batch plg truk, n compare2 ngan previous batch amat cliche!!!! bosan~ dari skola sampai skang, acik batch truk jer.... x pernah jadi batch baek kn?? nie ayat motivasi sekolah2 asrama!!! mmg niat diorg baik, tapi kalo dh tiap2 tahun jadi plg truk, dh x der motivasi, dah lali+ bosan.
    x dinafikan mmg batch kteorg truk!!! huhu

    7.semangat baru

    kisah2 diatas memberi pengajaran yg amat mendalam!!! keje lebih kuat, n sgt kuat!!!!
    aku x nk jadi cam diorg!!!....cukup lah saat tyme dpt result scholarship mara nie, x nk lalui saat2 sedeyh+emo nie

    IB 35 POINTS!!!!! insyaallah....


    8.terkesima@kaget

    wat2 terkejut dgn junior yg bgn awal...dtg awal...n etc2. teringat tyme awal2 dlu!! hehe : D


    9. UNITED

    rase terUNITE jap dak ib laki nie...hehe. x sangker slame nie bkn aku jer yg rase x selesa blaja ngan pompan~


    10.resah

    x boleh tidur malam sejak result sr. kuar....aku akan fikirkan if aku yg x pass!!! aper yg terjadi?? family?? n study maner?? nak jadi aper?? huhu....sambil jantung berdegup kencang!!!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...