Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

Angan-angan kosong 2012

3
  • Saturday, December 31, 2011
  • waktu di INDIA tepat 1.00 pagi pada tarikh 1/1/2012. tiada apa2 istimewa kecuali kebosanan seperti biasa dlm bilikku yg indah. setiap kali tahun baru mesti masing2 buat azam bagai yg selalunye hanya tinggal sebagai azam..tue pon kalo ingat kannn.

    Jadi pagi tadi semasa Venuu(lecturer anatomy yg diminati gadis2) yg tidak disangka-sangka masuk ke kelas histology. Untuk mengelakkan diriku tertido seperti rakanku disebelah, aku berangan-angan jap perkara yg hendak dilakukan pada tahun 2012 selain dari balik ke rumah!

    1) Menjadi lebih kacak dari Aoran Aziz



    ramai org kater yg muka aku nie seakan-akan dengan Aoran Aziz? ker aku salah dengar?? ker org kate muka aku cam TEMPE? konfius!...setelah menonton cter ombak rindu yg hampeh dan si mamat nie jadi lak juri Maharaja Lawak Mega final walaupon cam meggong semcam, aku terus yakin dan percaya akan jadi lebih kacak dari dia.

    motiff utama untuk menjadi kacak; Klinik Gigi aku nnte mesti ramai gegirl nak dtg~


    <<<<<< BUkti yg aku sedang berusaha menjadi lebih kacak dari si Aoran tue!

    2)Melancong sekeliling tak hingat dunia!


    dalam saat kesepian membukak FB yang x der notification tue...news feed aku penuh dengan gambar2 manusia dari serata pelosok dunia;IRELAND,LONDON,EGYPT,ISTANBUL,JEPUN,AUSTRALIA dll.... terase sadis jer nk upload gamba2 keriangan di India nie.suka saya nyatakan 80% rakan2 fb saya belajar diluar negara(pathetic gler!). tipu lah kalo x rase jeles kan, lebih2 lagi bergelumang dengan kepanasan bersama-sama tempe menyebabkan aku pasrah("pasrah tu berserah bukan redha"-Ombak Rindu ...x phm motiff aku selitkan ayat LISA SURIRUMAH nie) jadi penyelesaian utama ialah TRAVELLING!

    3)Mempunyai rm10k dalam bank


    kalo nk melancong bagai mesti kne ader ongkosnyer bukan.....jadi WAJIB lah berangan untuk mempunyai wang yang beribu-ribu dalam Bank. oleh kerana elaun hanyalah usd500 jer...jadi HARUSLAH berjimat-cermat makan di mess. PROMOTION;MESS sedap kot!



    4)Menjadi peniaga yg berjaya.


    untuk merealisasikan angan-angan sebelum nie, satu solusi perlu dicari supaya matlamat dapat dipenuhi. Oleh hal yg demikian, aku perlu meningkatkan hasil kewangan tanpa mengharapkan dwet MARA yg ciput tue selain membuat investment dlam ASBN. HARUSLAH aku menjual kain-kain saree dengan harga ratusan henget kat Malaysia. Untuk mengukuhkan angan-angan ini, satu investment perlu di buat dengan memberi kain-kain saree secara percuma kat Kak limah, kak joyah, kak emon(sumer bkn nama sebenar) supaya menjadi ejen jualan langsung secara percuma kat malaysia nnte...cam bagus jer plan aku nie!

    5)Menjadi POPULAR???


    angan-angan terkahir x sempat pikir sbb Vennu asyik jalan sampai belakang...terpaksa buat2 salin nota...haha

    to be continued~




    CarvING Gigi :)

  • Friday, December 23, 2011
  • salah satu nilai yang ader pada seorang dentist ialah KETABAHAN. walaupon compare ngan medik, dentist blaja lebih sedikit namun  practical nyer memerlukan ketabahan dan kesabaran yang tinggi!

    Carving@mengukir ialah practical for Oral Biology. motiff utama mengcarving ialah untuk memantapkan pemahaman mengenai setiap anatomical structure gigi. gigi tue harap jer kecik tapi banyak sungguh struktur2 yg simbolik!


    gig terbaek yg dihasilkan.....haha

    alat2 yg diperlukan...carver,scale and protector? 


    pada awalnye mmg x pernah terpikir pon diri nie mampu mengukir bagai lawa2, sebab x der nilai aristik lasung dlm diri nie...1st month wat bendalah nie menyeksakan(sampai skang still seksa!!) at last tgk hasilnyer lawa jer ...x sangker gler! moral of story; Jgn cepat mengalah sebelum mencuba sesuatu!

    actually carving nie boleh dikire seronok drpd duk dlm lecture hall berjam2 yang amat sgt BOSAN! namun, disebabkan lecturer dentist nie GARANG, TEGAS, dan kadang2 EMO... jadi terpaksa carving dlm keadaan tension, tanggan mengeletar sumer...ker aku jer yg rase camnie?? lebih2 ag tegok org len laju jer buat, kita duk terketar-ketar ag wat outline!





    gigi juga perlu dicarve dengan dimension yg betul!! sedikit kesilapan kena REDO! sbb tue kena TABAH+SABAR gler menghadapi dugaan nie...keberangkalian tuk gigi tue patah mase hampir siap adalah amat tinggi!!! kalo patah atas jer kena REDO balik..kalo agak bernaseb baik patah sekali dengan root, lecturer tgh mood baik...so still akan graded.

    SADIS juga semasa carving bejam-jam lamanyer...3 jam membengkokan badan, kekadang nk TERPITAM..hyperbola disitu.. balik2 dlm keadaan yg terik sambil jalan kaki,kelaparan, rase mengidam nk makan mcd,nasi kerabu,dagang,gulai lemak sumer menjadikan diri lebih SADIS...SADIS juga semasa exam! each block exam ader carving test gak..for less than 1 hour kena siapkan satu gigi walhal dlk kelas bermnggu2 br siap satu...jadi tanggan mengeletar carve tuk satu jam...

    GIGI ku yang patah~ SADIS nk mampus...

    aperpon wat bendalah nie lebih bagus dari belajar 24 jam sekiranyer ambek course yg ag satu tue...so TABAH jer wat benda2 nie...ko MAMPU? haha

    Incredible India: Jog Fall

    0
  • Saturday, December 17, 2011
  • dekat Manipal nie mmg susah bebenor dpt cuti...sabtu lak ader kelas. jadi mmg sgt terbatas lah nk gerak jejalan memanaer. mase cuti sempena Annual Day, dengan last-last minute kteorg pergi ke waterfall yg kedua tertinggi kat India. awal2 dgr cter pergi ke sana hanya 90km..so masing2 imagine 2-3 jam jer nk ke sane...padahal jarak ke sana dari Manipal ialah umpama dr KL ke Penang ikut jalan lama! MAMPU?? balik-balik terus demam!!






    kteorg pergi mase musim bahang...jadi air yg dilimpahkan tue x banyak sgt...tapi layan jer lah...nampak lawa gler waterfall tue,dengan panas terik, berjam2 perjalanan, pecut terus turun tangga....ok tangga di byk nak mampus...tinggi gak lah.umpama nk pergi hiking gunung! 



    masa-mase excited nampak air terjun dengan sungai yg colour ala2 hijau, sejuk, dan nyamanyer...terjadi satu episod duka apabila halim(paling kiri) terpijak najis manusia...tidak lain tidak bukan kepunyaan tempe!! air terjun pon sempat gak tempe-tempe nie wat projek kebajikan dier....spoiled gler!


    -ahli rombongan-

     setelah bersuka ria......ko nampak tangga nie? tangga ala-ala batu caves nie di daki dengan penuh keletihan+kesabaran...function gak lah g marena..stamina power kot...aku org ke-5 yg sampai ke puncak! balik2 dengan demamnyer, bontot cramp seminggu!



     for sure nie 1st and last dtg sini...mencabar sgt! hahaha...paperpon enjoy gler la...

    2nd Block

    0
  • Thursday, December 15, 2011

  • sudah 2 minggu masuk block yang kedua, baru terdetik nak menulis blog semula... kehidupan di Manipal meletihkan dan sgt sibuk ditambah dengan homesick bagai, kepanasan melampau, dan kecelaruan batin dan rohaniah menghalang dari terus aktif berblog...blog2 yg dulu didelete terus semasa minda tidak stabil!

    di Manipal nie kteorg x panggil semester semua tue...x der kelassss...waima Sekolah Menengah Sains Labu pon pakai semester gak. disini "semester" di panggil sebagai Block. BDS MelakaManipal terbahagi kepada 2 phase iaitu Phase 1(2 tahun) di Manipal and Phase 2(3tahun) di Melaka. setiap tahun ader 4 block and each block have 10 weeks. in the end of block we will have block exam while in the end of each year ader university exam.

    2nd block menandakan sesuatu yang amat penting...iaitu tinggal kurang 2 bulan untuk balik ke Malaysia. balik selama semnggu jer mmg cam x der motifff langsung tapi nak wat camner kecelaruan minda yg mendesak memerlukan diriku untuk balik ke Malaysia.

    untuk pengetahuan BDS 1st year ader 6 subject iaitu Anatomy, Biochemistry, Physiology, Oral Biology(Dental Anat and Histo) ,Preclinical prosthodontic, dan Dental Material. 2 subjek terakhir tidak ader exam tuk 1st year. antara keempat-empat subjek yg ader exam nie, Anatomy lah yg paling ramai kantoi...byk haram nak hafal...yg dentist blaja neck and head pon bagai nk rak hafal nerve2 sumer nie, yg medik apatah lagi...time exam pon bukan main ag kena tulis panjang2 haram ibarat buku teks bergerak+lukis-lukis siap color sumer baru leh dapat 3-4 markah...tue pon belum tentu dpt full mark. aritue exam sadis jer tegok markah essay anat penuh dengan 1 mark out of 5! kalo x blaja setiap hari jgn mimpi nk pass medik k...Alhamdulillah saya si dentist laki! :p

    Blog ke-3

    0
  • Wednesday, November 30, 2011
  • selepas ini saya mahu berblog secara serius tanpa melibatkan kutukan,gossip, dan bahan-bahan yang tidak berasas sekali gus mengakibatkan saya dilabelkan sebagai "mulut longkang". Blog ini akan saya manfaatkan untuk berkongsi kehidupan dan pengalaman saya sebagai seorang hamba Allah, seorang pelajar pergigian, dan seorang Lelaki..

    Silalah follow!

    kesunyian~

  • Thursday, October 20, 2011
  • alhamdulillah.... its almost 2 month in Manipal...semua nyer just OK and belajar pon so-so jer.. aktiviti harian sebagai dak 1st year yang br start belaja ialah TIDURRR!!!

    sgt pelik naper setiap kali aku tidur awal akan bagun lambat? tapi belajar di Manipal amat memenatkan sbb kelas from 8-5.00....so its very easy to become sleepy at night.

    perkara paling EMO ialah carving! setiap kali kelas carving aku dapat rasekan tekanan darah aku mencanak naik....sometimes tangan aku mengigil bler tgh buat outline. setiap kali kelas carving semestinya akan berjalan sesorang (sbb dak2 laki sumer der mota) balik ke RT dengan panas terik dan perasaan emo teramat sgt.
    setiap kali carving bler tidak dpt berpikir dengan tenang, WAJIB terpikir nk balek malaysia!

    down gler sebab x der bakat terpendam~ huhu....

    MMMC nie seyesly tamak nak mampus! diorg just take another 25 new students!!! dah lah lab dental kecik share ngan senior lak tue...mmg money making institution.... limit dentist tuk 1 college is 50 students only and now batch 3 BDS ader 75 students!!!!! harap2 x lah jadi cam CUCMS....

    x sabar nk travel for this feb holiday! :p

    BDS: 1st Block

    2
  • Sunday, September 25, 2011
  • pada minggu-minggu awal nie....sgt malas nk study sambil rase dh bace sume bnder tapi x ingat satu bnder pon! nnte tyme kelas blur-blur jer dengan aper yg dicakapkan oleh lecturer.

    as dental student, kteorg kena ambek 6 subject tuk 1st year......6 subjek taw!!! cam IB ag!!! dan hanya 4 subject shj yang ader exam...subject-subject tersebut ialah, anatomy, biochemistry, physiology, oral biology, dental material, and preclinical prosthodontic. Oral biology pulak dipecahkan kepada dua bahagia iatu dental anatomy, and dental histology.

    setiap subject tersebut mempunyai practical class masing2 manakala bg anatomy akan masuk ke dissection hall. so far practical tuk subject2 dental lah yg paling menarik. pada hari pertama practical for dental material kteorg kena bancuh satu chemical ug bernama sodium sulphate hemihydrate dan jadikan dier sebagai tanah liat kemudian kacau-kacau macam nk masak-masak...kena pastikan tiada buih yg muncul...kalo terlalu banyak buih kena buang dan buat balik. selepas adunan dah likat,  letakkan semua adunan atas alas tue dan kteorg kena buat satu rectangular dengan dimensinyer sekali dengan tepat....dalam mase beberapa minit shj kena cepat2 buat sebelum tanah liat tue jadi kera...kalo keras dan x siap ag bentuk tue...buat lah balik!!!

    and for oral bio practical, itulah mase nak carving...sebelum nk carving gigi...kteorg kena wat geometry atas lilin dulu tuk train tangan-tangan yg keras nie mngunakan carve knife...nampak cam senang padahal sgt leceh dan licin...lebeh2 nak buat shape bulat atas lilin! prefecture sgt penting! dimensi kne betul dan mesti symmetry....   dan byk gak berlakunya kemalangan. but still enjoy dr medik yg kena beljar anatomy byk2!

    beza medik n dental ialah medik beljar anat secara mendalam...dan dental ader byk subject dan belja anat tuk part head and neck secara mendalam. so sama susah la kannn???

    Introduction: Manipal University

    3
  • Friday, September 23, 2011
  • malas nk update psl life kat India nie....bukan ader org bace pon...(teremo lak!). sejujurnya aku tgh membaca Anatomy buat masa ini?

    1st week start blaja di Manipal bukan satu yang amat menyeronokkan....hectic+busy gler..dan ditambah dengan kelas anatomy yg berjam-jam dalam masa sehari! fav days still hari jumaat...haha...sbb ader sket kelas jer.

    oleh sebab aku terlalu "excited" psl INDIA nie...aku akan start menulis pasal Manipal!



    MANIPAL.... manipal hanya mencapai standard kampung jer...sebuah pendalaman yang terletak di Karnataka. Bandar yang terdekat ialah Mangalore dan Bandaraya yang terdekat ialah Bangalore. aku x sure ag brape jarak perjalaanan...pekan di Manipal ialah Udupi. sebagai sebuah kampung...Manipal sgt maju dan lengkap dengan semua fasiliti disebabkan terletaknya Manipal University yang membagunkan sekeliling tempat ini menjadi tempat yang selesa untuk students. Walaupun hanya kampung sahaja, Manipal mempunyai Hospital Besar, Hospital kanser, Dental clinic yg paling besar pernah aku tgk...dan pusat artificial Limb. Untuk memudahkan semua orang faham bagaimana keadaan kampung di INDIA marilah kita compare Manipal dengan Tronoh. Tronoh terletak di Perak dan mempunyai Universiti Teknologi Petronas yang paling gah...walaubagaimanapun Tronoh tidak se gah dengan Universiti tersebut dan x developed lsg....hanya ada padang jarak padang terkukur??  jadi kesimpulannya.... kampung Manipal adalah 10x lebih selesa dr JELEBU?? ader phm??



    HOSTEL... tidak bertuah seperti dak2 perempuan yang boleh upload gamba bilik diorg dengan muka gembire..dak2 laki ditempatkan di 2 buah hostel iaitu NEHRU dan RT. awal2 aku pikir aku sgt bertuah dpt RT sbb dari luar x lah buruk sgt...rupanyer NEHRU is much better than RT...huhu...yang paling menyedihkan duk kat RT nie ialah kesunyian...taw x sunyi??? menakutkan! ok hyperbola...RT nie bising dengan bunyi-bunyi tempe (tempatan). kalo tinggal di NEHRU, dak2 MMMC(Melaka Manipal MEdical College) diletakkan dalam sekelompok...means kalo nk lepak2 bilik jiran, ker nk jalan pakai boxer dan sebagainyer mmg senang dan meriah...kalo nk solat berjemaah pon senang??  di Blok aku....setiap kali kuar bilik walaupon nk ambik air pon kena kunci...byk kes curi oiiiiiiii!!!!!!! Keadaan bilik aku hanyalah mencapai taraf SELESA dan tidak perlu tuk diupload dan ditayangkan kepada semua org! 




    Students... Manipal University mempunyai banyak kolej dibawahnya...mmg sebuah universiti yang sgt besar.. dan salah satu kolejnya ialah MELAKA MANIPAL MEDICAL COLLEGE.. so sesape yg dr MMMC akan terasing dengan pelajar2 tempatan dan antarabangsa yang lain...oleh itu keadaan kelas adalah sama sahaja seperti di Malaysia dan boleh sesuker hati bersembang dengan rakan-rakan dalam Malay. For BDS students, kteorg mempunyai bagunan yang berasingan dengan dak2 medik yang meyebabkan sgt jarang untuk berkomunikasi. Faculty dentistry terletak dibawah bagunan paling cantik di Manipal!!!!!. BDS ader 50 students sahaja dimana 30 ialah MARA sponsored students and the others are private students. untuk apply ke BDS Manipal sgt competitive as almost 300 org yg apply!


    Lecturers ... oleh sebab kteorg belajar 3 subject medik...so some of the lecturers are from Med Fact.and some are from Dentistry Fact. Lecturers kat Manipal nie sgt banyak.....sampai x leh nk ingat nama.. nisbahnya ialah 1:6. Lecturer from Dentistry Fact mostly ladies...putih...dan sgt gentle...maybe sbb diorg dentist kann?? seyes diorg sgt lembut tyme ckp...especially my mentor Dr.Jolene. seriously ini lah aspect terbaek Manipal...lecturer mmg terbaik!! dan kalp practical mmg ajar dari A-Z...aku admire gler kat Dr Sharath...lecturer Dentist....sumpah terbaek gler!!! mase tyme practical pon....ader lecturer ajar perlahan-lahan kat setiap sorang...ko g UK bayar mahal2 pon x dpt camnie taw!



    Tempe... kat sini x der tempe pon!!!! huhu...local people we called as tempe which is mean TEMPATAN. mostly people around Manipal are nice...sgt nice for the educated Indian... maybe sbb kteorg berduit sbb tue diorg sgt ramah layan Malaysian students. aku paling benci keaadan jalan raya disini....bullshit!! suka menghon sesuker hati mak bapak diorg...mmg x pernah sunyi jalan raya diorg....kalo org lintas jgn harap nak slowkan kereta...bunyi hon jer yg ader!  well...Manipal pon ader byk beggars....benci gler kalo dier main sentuh2 mintak duet! ag org lari ader r....kalo nampak dak2 mintak sedekah, aku main lari-lari dengan diorg...  sbb seronok bermain aku pon kesian bg lah 1 rupee....kedekut gler kan?? padahal dwet syiling rupee x der nilai ponnn. Kat INDIA nie masih ag mengamalkan sistem kasta.....nk masuk Manipal nie kena kasta tinggi2....kat borang pon kena tulis kasta aper...cian kan?? sbb tue yg putih2 jer ader kat U nie...ok tipu jer...ader gak hitam..negro...american...


    FOODS.... makanan HALAL mmg sgt senang didapati dan mostly rest. around campus hidang makanan yg halal...tempat paling selamat ialah FOODCOURT...sbb ader acond! Manipal nie boleh dikira sbg Mini Malaysia sbb sume kedai ader masakan Malaysia...x lah sume menu...yg senang2 jer r cam nasi goreng sume2 tue ader r...and kekadang ader special wat rendang ker, nasi ayam, nasi tomato...kat sini nasi beriani mmg terbaek!!! ader macam2 jenis.... banyak gler!!! local foods mmg susah r nk jumper...cam x der ponnn...sume nk selera org Malaysia as we are majority here..Manipal have 800++ Malaysia students...jumlah terbanyak di INDIA.  walaupon senior-senior ckp makanan murah, tapi bagi aku its costly r...and sometimes membazer....so start next month jadi mess member!!!!


    sambung ag~

    New Life: India

    0
  • Saturday, September 17, 2011
  • secara rasminya sekarang sudah bergelar first year BDS student MMMC, Manipal.

    setelah seminggu bersusah payah, lastly dpt gak on9 mengunakan BSNL tue pon byk gak rintangan dan cabaran yg perlu ditempohi.

    secara ringkasnya INDIA is a nice place with a nice people....TITIK NOKTAH!

    BDS for dentist mempunyai 4 subject utama iaitu; anatomy, physiology, biochem and oral biology.....selain itu ada juga dental materials and preclinical prosthodontic

    so far kelas sgt membosankan sbb sudah berbulan-bulan berehat...

    mengharapkan dpt saving a lot of money tuk travel and for the use in Melaka after this.

    p/s: disini obviously x reti speaking.....and skang sume tergedik2 nk blaja...hopefully semagat akan terus berkekalan.

    kalo nk tgk gambo...sila comment! :)

    PENGALAMAN

  • Thursday, August 25, 2011
  • salah satu perkara paling TERBAIK yang aku pernah buat ialah menjadi GURU SEKOLAH MENENGAH..
    kecuali budak HANGJJJJJJJJJJJJ tue, yang lain sangat bermakna dalam hidup aku...seminggu lepas berhenti kerja, hampir setiap malam termimpi-mimpi masuk kelas......aduh sadisnyer~







    comei tak?? saya??? hahahahaha

    baru perasan aku semakin gemuk........



    Lelaki dan gossip

    2
  • Wednesday, August 24, 2011
  • kekadang aku rasa amat jengkil apabila ramai org mengecop aku nie "kaki gossip" ataw "wartawan MELODI" padahal secara dasarnya byk GOSSIP yang aku x taw... sejujurnya aku lah paling lambat mengetahui skandal2 yang terjadi di KMS terutamanya membabitkan pelajar A-LEVEL...semalam lepak lah dengan beberapa rakan KMS dan dalam 3 jam berbual kosong tue br lah aku taw SKANDAL-SKANDAL yang sudah basi...rase cam LOSER jer.....rase cam telah dipingirkan. barulah aku taw sipolan nie dengan sipolan nie....sipolan nie gaduh dengan sipolan nie sebab awek, sipolan nie dengan dak IB....sumer cite-cite yang lapuk....jadi apabila orang kata aku nie "KAKI GOSSIP" itu adalah fitnah yang tidak berasas (gaya : ala2 ROSMAH MANSUR)



    adakah Lelaki suka bergossip?? aku lebih suka mengunakan perkataan "GOSSIP" kerana rase lebih glamer dan komersial manakala bagi lelaki mereka mengunakan perkataan "lepak" ataw "sembang".... sejujurnya kalo lelaki bergossip mmg sangat mengalahkan perempuan sebagai contoh apa2 bende yang berlaku kat satu kelas IB nie, dak2 alvel akan taw dengan jelas dan lebih mendalam berbanding dak IB sendiri.

    kalo kat SASER dulu....lagi lah DASYAT dan MENAKUTKAN kerana 'GOSSIP" melibatkan guru dan pelajar. hahahahaa..... ia seakan-akan ader WIFI disekeliling anda kerana apa2 shj yg korg sebut ataw aper2 shj yg korg buat akan diketahui satu sekolah...lebih2 melibatkan SKANDAL PANAS. setiap kali ada mesyuarat PENGAWAS, daripada mendengar HICOM syok sendiri...kteorg yg x berpangkat besar nie membuka mesyuarat baru kat belakang sambil mengorek CERITA PANAS dari kediaman lain.  kat SURAU pon keadaan yang sama juga berlaku....sebelum solat bukanyer solat sunat pon...masing2 bergossip, mmg sgt bising kalo dekat surau nie...begitu juga ketika USRAH?? yang seakan-akan bukan usrah. sama cam KMS, lepas abeh SPM barulah aku taw CERITA PANAS yang sudah tidak SENSASI lagi.....rase NOOB gler....



    kesimpulan: SAYA BUKAN KAKI GOSSIP YANG TEGAR!

    Ajaran Kristian: Pelajar Sekolah

    0
  • Friday, August 19, 2011
  • selepas Isu Buka Puase di Gereja pada minggu lepas mencetus emosi ramai orang, pada minggu ini pulak heboh mengenai 2 pelajar sekolah rendah beragama Islam yang mampu menyanyi lagu Nabi Isa dan membuat tanda salib....untuk berita penuh [TEKAN INI]

    selepas melihat 2 isu ini, aku terasa kagum dengan Orang Kristian yang begitu bersemangat menyebarkan ajaran mereka dan pada yang sama rase sedih dengan diri sendiri yang tidak@belum membuat ape2 lagi kepada Islam...

    seperti biasa ramai yang akan menyalahkan Pihak GEREJA, Pihak Kristian....dan aku tertarik dengan comment2 yg diberikan drpd org kristian mengenai isu ini...marilah kita melihat perkara ini dari perspektif yg berbeza.





    seperti biase IBU BAPA juga yang GAGAL..... kenape masih nak ntar anak belajar di tempat yang ader salib? ramai juga ibu bapa islam yg ntar anak mereka ke sekolah yg mempunyai gereja....aderkah tidak memikirkan akidah anak mereka??



    Hostel di Manipal

    5
  • Tuesday, August 16, 2011
  • dicedok dari blog ini: http://mymerenk.blogspot.com









    Bagi girls yg pergi Manipal....saya ucapkan TAHNIAH kerana inilah bilik anda....gambar diatas merupakan international Hostel. Megah x megah tue......aduhhhhh.....semputttttt~

    For Boys........arghhhhhhhh?????

    Prepare for the worst jer lah....


    p/s: credit to CIK SHIKIN

    Info Melaka Manipal Medical College

  • Saturday, August 13, 2011


  • YAYASAN MELAKA SUBSIDIARY




    JVMC CORPORATION SDN. BHD.














    Company No. :290709-H
    Company Address :463-1, Jalan Batu Hampar, Bukit Baru, 75150 Melaka.
    Commencement Date :25 Februari 1994
    Company Secretary :Profession & Business Consultant Sdn. Bhd. (06-2836620)
    Share Holder (%) :







    1.

    Yayasan Melaka- (18%)
    2.Indiland Sdn. Bhd. - (30%)
    3.MEMG International -(30%)
    4.SASS Resources Sdn. Bhd. - (12%)>
    5.Dato' Dr. K. Pathmanaban A/L Kunjamboo - (10%) 
    Main Activities :Manipal Melaka Medical College joinventure with Manipal Academy High Education (MAHE) in India.


    Board Of Directors :

    From Yayasan Melaka
    1. Datuk Rabiyah Bte Ali

    From Company
    1. Dr. Ramdas Madhava Pai - Chairman
    2. Tan Sri Dato' Dr. Karnail Singh Nijhar
    3. Dr. Ranjan R. Pai
    4. Chong Kim Yoke
    5. Prashant A/L K.Pathmanaban
    6. Datuk Chandrakant A/L S.N Avalani
    7. Datuk Dr. Hj. Mohamed Haniffa B. Hj. Abdullah
    Managing Director:Dr. Ranjan R. Pai
    Chief Executive & Dekan:Prof. Dr. John T. Arokiasamy
    Tel. :06-2925849/50
    Faks :06-2925852
    Website:http://www.manipal.edu/melaka/index.htm

    Belajar di Manipal 2

    0

  • Manipal ikon pendidikan India




    TERLETAK di pantai barat India Selatan, Manipal hanyalah sebuah bandar di tengah-tengah tanah tandus. Lebih lima dekad lalu, ia sekadar dataran yang menjadi habitat hidupan liar.
    Tiada seorangpun pada ketika itu yang terfikir tentang kemajuan di Manipal, hinggalah Dr. Tonse Madhav Ananth Pai atau singkatannya, TMA Pai menubuhkan sebuah kolej perubatan di situ.
    Sebagai doktor dan pendidik, dia mempunyai visi jelas untuk membangunkan Manipal sebagai pusat pendidikan.
    Begitupun, ada pihak yang mentertawakannya lantaran menganggap dirinya gila kerana mahu membina menara gading di kawasan ceruk pedalaman.
    Ternyata usaha dermawan itu yang mahu memperluaskan pendidikan di bandar kelahirannya menjadi kenyataan. Manipal akhirnya menjadi sebutan sebagai lokasi pilihan untuk melanjutkan pengajian selepas tertubuhnya Kolej Perubatan Kasturba pada tahun 1953.
    Usahanya tidak terhenti di situ sahaja apabila pada tahun 1957, Institut Teknologi Manipal ditubuhkan dan diikuti dengan institusi pendidikan yang lain termasuklah Kolej Perubatan Kasturba, Mangalore; Kolej Sains Pergigian Manipal dan Kolej Sains Farmaseutikal Manipal.
    Kini, legasi TMA Pai diteruskan oleh anak lelakinya, Dr. Ramdas M. Pai yang menyandang jaatan Pengerusi Kumpulan Pendidikan dan Perubatan Manipal dan juga Canselor Universiti Manipal.
    Universiti Manipal yang dulunya dikenali sebagai Manipal Academy of Higher Education (MAHE) mempunyai lebih 20,000 orang pelajar dari lebih 50 buah negara.
    Doktor Malaysia
    Hampir 30 peratus doktor di Malaysia merupakan kelahiran produk Manipal termasuk Angkasawan Pertama Negara, Datuk Dr. Sheikh Muszaphar Shukor.
    Selain itu, terdapat juga lebih 4,000 alumni Kolej Perubatan Kasturba kini berada di Amerika Syarikat.
    Rekod itu sekali gus menunjukkan kehebatan kolej tersebut melahirkan golongan profesional untuk berkhidmat dalam bidang perubatan di seluruh dunia.
    Rombongan petugas media Malaysia ke Universiti Manipal cawangan Bangalore dan Mangalore baru-baru ini dibawa melihat institusi itu dengan lebih dekat.
    Walaupun landskap menuju ke Universiti Manipal tidak seperti persekitaran universiti di Malaysia, namun itu bukan indikator gred sesebuah institusi pengajian tinggi.
    Biarpun kampus-kampus universiti itu dibina di kawasan pedalaman, namun pihak pengurusannya tidak pernah menidakkan keperluan para penuntutnya.
    Selain penginapan yang selesa, mereka turut menyediakan prasarana kelas pertama termasuk pusat sukan, perpustakaan khusus, muizum anatomi dan makmal simulasi.
    “Di sini kami memberikan pendidikan terbaik kepada para penuntut sejajar dengan kehendak industri supaya apabila tamat pengajian, pelajar kami tidak mempunyai masalah untuk mendapatkan pekerjaan.
    “Lebih lima dekad menyediakan pendidikan profesional, Manipal Education dianggap sebagai badan pendidikan tinggi terbaik di India dan antara badan pendidikan tinggi swasta terbesar di dunia yang mempunyai lebih 75,000 alumni,” kata Pro Canselor Universiti Manipal, Dr. H. S. Ballal.

    SALAH seorang tenaga pengajar di Univerisiti Manipal menunjukkan hasil seni lukisan dan animasi yang dilakukan oleh para pelajarnya.


    Utamakan penuntut
    Sungguhpun beberapa kolej Manipal menduduki ranking 10 teratas dalam sistem pendidikan di India, namun bagi H. S. Ballal itu bukan fokus utama Manipal Education.
    “Bukan pengiktirafan yang menjadi keutamaan. Penuntut lebih penting daripada ranking. Apa yang kami mahukan adalah memberikan pendidikan yang terbaik kepada para pelajar supaya mereka boleh mendapat tempat di pasaran kerja selepas tamat belajar,” ujarnya.
    Tidak hanya terkenal dalam bidang pendidikan perubatan, Universiti Manipal mempunyai lebih 22 kolej konstituen yang menawarkan pelbagai program seperti pergigian, kejururawatan, farmasi, bioteknologi, sains kesihatan bersekutu, seni bina, kejuruteraan, pengurusan, hospitaliti, reka bentuk barang kemas, komunikasi massa dan regenerative Medicine.
    Kini, Manipal Education merupakan ekosistem pendidikan multi disiplin yang komprehensif di peringkat global dengan kekuatan empat buah universiti, lebih 30 buah kolej dan memiliki lebih 250,000 pelajar daripada 53 buah negara termasuk Malaysia.
    Sama seperti Ballal, Naib Canselor Universiti Antarabangsa Manipal (MIU), Dr. M. P. Ravindra memberitahu bahawa, program-program yang ditawarkan adalah bersandarkan kehendak pasaran dan industri dek kerana itu, beliau berpendapat mana-mana universiti perlu ‘berkomunikasi' dengan industri bagi memenuhi keperluan tenaga kerja mereka.
    “Senario graduan lepasan universiti yang menganggur kini, bukan sahaja melanda Malaysia, malah ia berlaku di seluruh dunia.
    “Bagi mengatasi masalah tersebut, perlu ada usahasama dengan industri supaya para pelajar dapat diserap ke dalam industri tidak kira sama ada dalam bidang perbankan, syarikat minyak dan gas, pelancongan atau teknologi maklumat dan komunikasi,” jelasnya.
    Terang Ravindra, sesebuah universiti itu akan berjaya jika ia menawarkan program pengajian yang menjanjikan peluang pekerjaan kepada para graduan selepas tamat pengajian
    Bagi mengatasi masalah yang dihadapi kebanyakan universiti, Ravindra dengan yakin menjawab, MIU akan menyediakan keperluan masa akan datang mengikut keperluan industri dengan kurikulum baru.
    “Maksudnya perubahan perlu dilakukan dari semasa ke semasa mengikut arus keperluan industri dan pasaran. Ia perlu ada situasi menang-menang, jika tiada kebaikan untuk kedua-dua pihak tidak dapat direalisasikan.
    “Program pengajian paling mendapat sambutan di Universiti Manipal ialah dalam pengajian perubatan dan kejuruteraan,” ujarnya sambil menambah bahawa ibu bapa kini perlu lebih prihatin dan terbuka dalam membuat pemilihan pengajian untuk anak-anak mereka.

    MAKMAL simulasi memudahkan para pelajar perubatan memahami pembelajaran secara lebih mendalam dan praktikal.


    Prasarana cemerlang
    Sepanjang tiga hari melawat ke kampus-kampus di bawah naungan Manipal Education, media dari Malaysia terkesima dengan beberapa prasarana yang disediakan kepada penuntut Manipal.
    Dengan pengalaman melahirkan ribuan graduan dengan disokong oleh tenaga pengajar yang komited, prasarana klinikal dan akademik yang canggih, Universiti Manipal berjaya memberikan suasana pembelajaran bertaraf dunia.
    Perpustakaan sains kesihatan yang canggih mampu menempatkan 1,300 pelajar dalam satu-satu masa mempunyai lebih 62,000 buku dan lebih 600 buah jurnal.
    Kemudahan perpustakaan itu turut dilengkapi dengan pelbagai kemudahan e-pembelajaran, komputer dan kemudahan Internet malah Makmal Kemahiran dan Muzium Anatominya dikatakan antara yang terbaik di dunia.
    Terbaru, ia dilengkapi dengan makmal simulasi dengan patung simulasi. Ia membantu pelajar perubatan berdepan dengan pelbagai situasi mencemaskan yang dicipta supaya mereka dapat menyelesaikannya dengan baik seolah-olah merawat pesakit sebenar.
    Tidak hanya menyediakan prasarana menjurus kepada akademik, Universiti Manipal juga membina kompleks sukan enam tingkat bernilai RM50 juta.
    Pelbagai kemudahan disediakan di bawah satu bumbung kerana kompleks sukan tersebut menempatkan gelanggang bola keranjang, tenis, futsal, skuasy, ping pong, kolam renang dan pelbagai permainan simulasi. Ia turut mempunyai gimnasium dilengkapi peralatan canggih.
    Bagi memperluaskan pendidikan Manipal di Malaysia kerana melihat negara ini sebagai hab pendidikan serantau, Manipal Education melaburkan sebanyak RM650 juta bagi menubuhkan MIU di Kuala Lumpur yang menawarkan pelbagai disiplin pengajian bertaraf dunia.
    Penubuhannya bagi memenuhi keperluan pelajar Malaysia dan antarabangsa dari negara Asia Tenggara, Asia Utara, Asia Barat dan Asia Tengah.
    Sejak 10 tahun lalu, Manipal Education telah menubuhkan dan menguruskan Melaka-Manipal Medical College (MMMC) di Melaka dan MIU merupakan pelaburan terbaru bagi membuktikan lagi komitmennya di Malaysia dan menjangkakan 50 peratus pelajar MIU terdiri daripada pelajar antarabangsa.

    Belajar di Manipal 1

    3
  • Wednesday, August 10, 2011

  • Manipal University
    Oleh Basir Zahrom
    basir@bharian.com.my (Yang mengikuti lawatan ke Manipal University, India, baru-baru ini)
    2011/07/04

    Pelajar praktik autonomi manusia guna spesimen mayat sebenar

    PERIBAHASA 'di mana bumi dipijak, di situ langit dijunjung' menjadi pegangan pelajar Malaysia yang mengikuti pengajian di Manipal University, Karnataka, India.

    Segala peraturan serta adat resam masyarakat setempat dijadikan panduan dalam menjalani kehidupan harian di tempat orang.
    Peluang itu juga membolehkan masing-masing menambah pengetahuan dengan mempelajari budaya dan cara hidup masyarakat setempat.

    Pelajar tahun dua, Ijazah Perubatan dan Pembedahan (MBBS), Mohamad Asyraf Jamilul Nasir, 21, berkata hidup di Manipal tidak sama berbanding di tempat lain di India kerana populasi pelajar Malaysia di sini besar sekitar 1,000.

    Pelajar tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam itu berkata, persekitaran di Manipal membentuk suasana kondusif untuk belajar. Bandar ini berkembang seiring kemasukan pelajar tempatan dan antarabangsa hingga mampu membentuk bandar dalam universiti itu sendiri.

    “Manipal boleh dilihat sebagai mini Malaysia, selain ramai pelajar tajaan, universiti di sini juga menjadi pilihan lepasan sekolah meneruskan pengajian.
    “Malah hubungan menerusi pengajian tinggi antara kedua-dua negara mewujudkan kerjasama lebih erat,” katanya ketika ditemui di Manipal, baru-baru ini.

    Muhamad Asyraf berkata, pilihan makanan juga pelbagai, pelajar mudah mendapat sajian nasi lemak, nasi ayam, malah teh tarik juga dijual pada harga berpatutan.

    Bagi kemudahan beribadat pula, beliau berkata, masjid yang dibina berhampiran universiti memudahkan pelajar menyempurnakan tanggungjawab walaupun sibuk seharian di dewan kuliah.

    “Perkara paling menarik belajar di sini ialah pensyarahnya sentiasa mengambil berat mengenai pelajaran dan masalah pelajar antarabangsa.

    “Hubungan akrab antara kami diterjemahkan menerusi program ‘mentor mentee’. Pensyarah akan membantu kami sehingga selesai masalah,” katanya yang turut menganjurkan majlis berbuka puasa ketika menjelang Ramadan selain pertemuan pada Aidilfitri.

    Rakannya, Amir Ghadaffi Patawari, 21, juga Pelajar Tahun Satu MBBS, berkata saranan bapanya seorang pakar bedah di sebuah hospital swasta di Kota Kinabalu supaya belajar di Manipal University ada tujuannya.

    Bekas pelajar Ijazah Neurosains University of Otago, New Zealand itu mengakui pengalaman mengikuti pengajian perubatan di University Manipal ternyata mempunyai keistimewaan tersendiri.



    “Selain infrastruktur perubatan terbaik, kami berpeluang mempelajari autonomi manusia melalui spesimen sebenar mayat yang disediakan makmal di sini.

    “Penting bagi kami untuk belajar menggunakan tubuh sebenar kerana ia memberi gambaran tepat mengesan punca bahagian sesuatu penyakit,” katanya.

    Sementara itu, Thong Tze Ying, 21, yang baru tiga bulan berada di Manipal turut berkongsi pengalaman seperti Mohamad Asyraf dan Amir Ghadaffi.

    Katanya, dedikasi pensyarah memberi semangat kepada pelajar untuk terus berusaha lebih keras kerana mereka tidak kisah jika ada yang bertanya mengenai pelajaran selepas waktu kelas.

    “Sistem pengajian di sini komprehensif, pelajar didedahkan dengan teori dan latihan secara seimbang,” katanya.

    cabaran pelajar Medik

    9
  • sajer nk menyibukkan diri bercerita pasal dak Medik(ader aku kesah!!). semalam tyme tgh bergossip2 ngan shikin, dier bercerita lah mengenai perbualanyer dengan seorang Doctor semasa med checkup...Doc tersebut yg tertiber ramah ngan dier memaklumkan kebanyakkan Doctor mengecop dak2 dari Manipal tak reti wat kerja semasa HO... tersentap aku!!!! terus g google2 jap.... so hasil yg aku dapat ialah cam biaser lah...bler sebut INDIA jer mesti makcik2 kat kampung tue kater...INDIA jer??  sambil gelak-gelak... macam tue lah jugak presepsi orang ramai apabila menilai seorang Doctor..bler tgk graduate dari INDIA terus x respect! bler tgk tertulis perkataan IRELAND@ UK ngan gahnyer terus respect....bukan nak salahkan mereka tetapi inilah norma masyarakat. Inilah cabaran yang akan dilalui oleh semua pelajar medik satu hari nanti apabila mereka dinilai, dikritik dan dihina oleh pelbagai pihak.


    yang aku xleh bla tue dengan mengatakan kalo nak pergi INDIA tue sesenang jer jadi ader dwet! TOLONGLAHHHHH....kteorg bersusah payah buat IB taw, dan dapat point setaraf org yg pergi UK@ IRELAND gak.... hentikan PREJUDICE ini!!!


    aku tertarik dengan isu berkenaan cabaran seorang HO yang ditulis dalam blog Dr.Jhaznarul. Oleh itu, kepada rakan-rakan yang bakal menjadi HO wajarlah membaca post ini supaya lebih bersedia satu hari nanti.


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...