Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

bulan-bulan tension

  • Sunday, February 20, 2011
  • tinggal 7 weeks for trial and 10 weeks for final........

    minggu nie, kteorang bath 5 yang tak bernama start berkerja 7 hari seminggu, penuh tanpa surat MC sehingga sampai Trial. ader orang kater ini sibuk giler, tapi saya kata kat SASER dulu lagi teruk dan teruk dan teruk!!! kecuali AHAD adalah masa emas untuk qada tidur...

    apabila otak dah saturated dengar lecture dari kul 8.30- 12.30, perasaan belajar makin berkobar-kobar.tanpa terhegeh-hegeh tido pas zohor terus pergi BA untuk belajar MATH...

    namun dengan hampa+tension dan sakit hatinya for almost 2 hours dapat wat 3-4 soalan dengan menegok marking scheme!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    dan aku hampir menjadi GILA????

    dan banyak rupanya nak belajar

    sumer benda tak taw

    tak taw!!!!!

    tapi tak taw tanye saper tyme tue....blaja sorang-sorang jer!


    kenapa susah sangat?????

    aku dah tension!

    nak tido....

    tapi tak boleh.....

    sbab nanti akan terpikir kalo tak pass IB nak blaja aper???

    tak nak jadi JURURAWAT!!!!!!

    lepas tue sambung blaja math

    tapi still tak leh gak

    tak paham

    tak paham

    tapi saya bukak buku photostat yang tebal-tebal

    tapi bilik sangat panas seperti dalam spa

    kepala mula pening-pening

    ok!!!!! saya tutup buku

    tapi.....saya tak taw!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Kemajuan MARA

    0
  • Saturday, February 12, 2011
  • pada tahun lepas, ada diuar-uarkan yang MARA ada memberi tajaan kepada beberapa orang asli di Kolej Mara Seremban untuk melanjutkan pelajaran di luar negara.perkara pertama yang aku pikir semasa diorang hantar orang asli nie ke Kolej Mara Seremban ialah "motifff???" nak pilihan raya lah tue, baru terhegeh-hegeh nak sibuk jaga tepi kain orang asli.
     then, semalam....buat 1st tyme nya  baru aku realize yang salah seorang orang asli tue ialah junior floor aku!! seyes muka dier tak macam orang asli ( nie sangat prejudis!)- muker orang asli macam maner lak ek???

    mula-mula dia tak mengaku pon dier orang asli, but after aku mempertikaikan kenapa dia ambik a-level, baru die mengaku dia tue orang asli.....aper lagi, aku paksa lah dier citer-citer(dialog cam ala-ala hantu kak limah)

    mendengar kisah silam dia yang amat mendukakan itu....haha, wat-wat dramatik jer! setelah bergossip-gossip, wat kali pertamanya aku pikir yang, wahhhhh.......MARA sangat BAGUS!!(kali pertamanya, ok) dan kerajaan sangat berfunction...walaupon secara teorinya cnfirm bukan mara yang puyer keje, menteri dier yang bertanggungjawab buat sumer nie( rase cam shafie afdal) tapi still amazed gler dengan apa yang diorg wat kat orang asli...perkara yang diorang wat nie sangat memberi impak dekat orang asli ....dengar cter terasa bangga gler kat junior tue

    semoga mara akan terus mampu berfikir secara bernas untuk memajukan orang melayu+bumiputera ini! 

    saya bersyukur saya Budak IB!

    0
  • Saturday, February 5, 2011
  • beberapa hari yang lepas, aku bernasib malang kerana terpaksa bersosial( dimana itu diluar kepakaran aku). dan adalah beberapa isu semasa yang dibualkan. bagi aku, sebagai orang yang belajar subjek theory of knowledge( even kat dalam kelas aku cam bodo jer) aper yang difikirkan oleh seseorang tidak pernah salah, dan aper yang kita fikirkan tidak semestinya betul. oleh itu, kepada NON-IB silalah belajar bagaimana nak gunakan otak sebaiknya! ok aku tercakap riak....(tarik balik kata-kata tadi!!)zzz.

    sebagai contoh, ada video yang pasal sejarah manusia tue dan kat last part tue leh bantai kata ahmadnejad(ala..presiden iran tue, tak taw ejaan camner) ejen CIA...kalau lah orang yang jarang mengunakan otak untuk berpikir sudah tentu main sesuker hati percaya kat "theory" tersebut! sama jugalah denga isu mempolitikkan masjid. sekiranya surau atau masjid di kawasan PAS@ Pembangkang, membacakan khutbah yang berunsurkan anti-kerajaan akan disebut sebagai mempolitikan masjid, tetapi kalau MASJID-MASJID Negeri atau di bawah kawasan BN membacakan khutbah yang disediakan oleh majlis@jabatan agama dan siap mempunyai tema-tema tertentu dan siap ader slideshow yang tak der function, tidak pula di sebut sebagai mempolitikkan masjid??? ( contoh kedua tak der kaitan...padamkan dari ingatan anda)!

    kepada sesiapa yang bergelar manusia, setiap orang ada pendapatnya sendiri, dan janganlah sesuka hati memandang rendah terhadap pemikiran orang lain. tak semestinya orang yang belajar di SEKOLAH KOLEJ MARA SEREMBAN itu tidak boleh diterima, dan tidak lah bagus sangat pemikiran orang yang pergi UK itu!

    p/s: aku berusaha untuk mengawal kelaseran aku! harap maklum!!
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...