Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

BDS: 1st Block

2
  • Sunday, September 25, 2011
  • pada minggu-minggu awal nie....sgt malas nk study sambil rase dh bace sume bnder tapi x ingat satu bnder pon! nnte tyme kelas blur-blur jer dengan aper yg dicakapkan oleh lecturer.

    as dental student, kteorg kena ambek 6 subject tuk 1st year......6 subjek taw!!! cam IB ag!!! dan hanya 4 subject shj yang ader exam...subject-subject tersebut ialah, anatomy, biochemistry, physiology, oral biology, dental material, and preclinical prosthodontic. Oral biology pulak dipecahkan kepada dua bahagia iatu dental anatomy, and dental histology.

    setiap subject tersebut mempunyai practical class masing2 manakala bg anatomy akan masuk ke dissection hall. so far practical tuk subject2 dental lah yg paling menarik. pada hari pertama practical for dental material kteorg kena bancuh satu chemical ug bernama sodium sulphate hemihydrate dan jadikan dier sebagai tanah liat kemudian kacau-kacau macam nk masak-masak...kena pastikan tiada buih yg muncul...kalo terlalu banyak buih kena buang dan buat balik. selepas adunan dah likat,  letakkan semua adunan atas alas tue dan kteorg kena buat satu rectangular dengan dimensinyer sekali dengan tepat....dalam mase beberapa minit shj kena cepat2 buat sebelum tanah liat tue jadi kera...kalo keras dan x siap ag bentuk tue...buat lah balik!!!

    and for oral bio practical, itulah mase nak carving...sebelum nk carving gigi...kteorg kena wat geometry atas lilin dulu tuk train tangan-tangan yg keras nie mngunakan carve knife...nampak cam senang padahal sgt leceh dan licin...lebeh2 nak buat shape bulat atas lilin! prefecture sgt penting! dimensi kne betul dan mesti symmetry....   dan byk gak berlakunya kemalangan. but still enjoy dr medik yg kena beljar anatomy byk2!

    beza medik n dental ialah medik beljar anat secara mendalam...dan dental ader byk subject dan belja anat tuk part head and neck secara mendalam. so sama susah la kannn???

    Introduction: Manipal University

    3
  • Friday, September 23, 2011
  • malas nk update psl life kat India nie....bukan ader org bace pon...(teremo lak!). sejujurnya aku tgh membaca Anatomy buat masa ini?

    1st week start blaja di Manipal bukan satu yang amat menyeronokkan....hectic+busy gler..dan ditambah dengan kelas anatomy yg berjam-jam dalam masa sehari! fav days still hari jumaat...haha...sbb ader sket kelas jer.

    oleh sebab aku terlalu "excited" psl INDIA nie...aku akan start menulis pasal Manipal!



    MANIPAL.... manipal hanya mencapai standard kampung jer...sebuah pendalaman yang terletak di Karnataka. Bandar yang terdekat ialah Mangalore dan Bandaraya yang terdekat ialah Bangalore. aku x sure ag brape jarak perjalaanan...pekan di Manipal ialah Udupi. sebagai sebuah kampung...Manipal sgt maju dan lengkap dengan semua fasiliti disebabkan terletaknya Manipal University yang membagunkan sekeliling tempat ini menjadi tempat yang selesa untuk students. Walaupun hanya kampung sahaja, Manipal mempunyai Hospital Besar, Hospital kanser, Dental clinic yg paling besar pernah aku tgk...dan pusat artificial Limb. Untuk memudahkan semua orang faham bagaimana keadaan kampung di INDIA marilah kita compare Manipal dengan Tronoh. Tronoh terletak di Perak dan mempunyai Universiti Teknologi Petronas yang paling gah...walaubagaimanapun Tronoh tidak se gah dengan Universiti tersebut dan x developed lsg....hanya ada padang jarak padang terkukur??  jadi kesimpulannya.... kampung Manipal adalah 10x lebih selesa dr JELEBU?? ader phm??



    HOSTEL... tidak bertuah seperti dak2 perempuan yang boleh upload gamba bilik diorg dengan muka gembire..dak2 laki ditempatkan di 2 buah hostel iaitu NEHRU dan RT. awal2 aku pikir aku sgt bertuah dpt RT sbb dari luar x lah buruk sgt...rupanyer NEHRU is much better than RT...huhu...yang paling menyedihkan duk kat RT nie ialah kesunyian...taw x sunyi??? menakutkan! ok hyperbola...RT nie bising dengan bunyi-bunyi tempe (tempatan). kalo tinggal di NEHRU, dak2 MMMC(Melaka Manipal MEdical College) diletakkan dalam sekelompok...means kalo nk lepak2 bilik jiran, ker nk jalan pakai boxer dan sebagainyer mmg senang dan meriah...kalo nk solat berjemaah pon senang??  di Blok aku....setiap kali kuar bilik walaupon nk ambik air pon kena kunci...byk kes curi oiiiiiiii!!!!!!! Keadaan bilik aku hanyalah mencapai taraf SELESA dan tidak perlu tuk diupload dan ditayangkan kepada semua org! 




    Students... Manipal University mempunyai banyak kolej dibawahnya...mmg sebuah universiti yang sgt besar.. dan salah satu kolejnya ialah MELAKA MANIPAL MEDICAL COLLEGE.. so sesape yg dr MMMC akan terasing dengan pelajar2 tempatan dan antarabangsa yang lain...oleh itu keadaan kelas adalah sama sahaja seperti di Malaysia dan boleh sesuker hati bersembang dengan rakan-rakan dalam Malay. For BDS students, kteorg mempunyai bagunan yang berasingan dengan dak2 medik yang meyebabkan sgt jarang untuk berkomunikasi. Faculty dentistry terletak dibawah bagunan paling cantik di Manipal!!!!!. BDS ader 50 students sahaja dimana 30 ialah MARA sponsored students and the others are private students. untuk apply ke BDS Manipal sgt competitive as almost 300 org yg apply!


    Lecturers ... oleh sebab kteorg belajar 3 subject medik...so some of the lecturers are from Med Fact.and some are from Dentistry Fact. Lecturers kat Manipal nie sgt banyak.....sampai x leh nk ingat nama.. nisbahnya ialah 1:6. Lecturer from Dentistry Fact mostly ladies...putih...dan sgt gentle...maybe sbb diorg dentist kann?? seyes diorg sgt lembut tyme ckp...especially my mentor Dr.Jolene. seriously ini lah aspect terbaek Manipal...lecturer mmg terbaik!! dan kalp practical mmg ajar dari A-Z...aku admire gler kat Dr Sharath...lecturer Dentist....sumpah terbaek gler!!! mase tyme practical pon....ader lecturer ajar perlahan-lahan kat setiap sorang...ko g UK bayar mahal2 pon x dpt camnie taw!



    Tempe... kat sini x der tempe pon!!!! huhu...local people we called as tempe which is mean TEMPATAN. mostly people around Manipal are nice...sgt nice for the educated Indian... maybe sbb kteorg berduit sbb tue diorg sgt ramah layan Malaysian students. aku paling benci keaadan jalan raya disini....bullshit!! suka menghon sesuker hati mak bapak diorg...mmg x pernah sunyi jalan raya diorg....kalo org lintas jgn harap nak slowkan kereta...bunyi hon jer yg ader!  well...Manipal pon ader byk beggars....benci gler kalo dier main sentuh2 mintak duet! ag org lari ader r....kalo nampak dak2 mintak sedekah, aku main lari-lari dengan diorg...  sbb seronok bermain aku pon kesian bg lah 1 rupee....kedekut gler kan?? padahal dwet syiling rupee x der nilai ponnn. Kat INDIA nie masih ag mengamalkan sistem kasta.....nk masuk Manipal nie kena kasta tinggi2....kat borang pon kena tulis kasta aper...cian kan?? sbb tue yg putih2 jer ader kat U nie...ok tipu jer...ader gak hitam..negro...american...


    FOODS.... makanan HALAL mmg sgt senang didapati dan mostly rest. around campus hidang makanan yg halal...tempat paling selamat ialah FOODCOURT...sbb ader acond! Manipal nie boleh dikira sbg Mini Malaysia sbb sume kedai ader masakan Malaysia...x lah sume menu...yg senang2 jer r cam nasi goreng sume2 tue ader r...and kekadang ader special wat rendang ker, nasi ayam, nasi tomato...kat sini nasi beriani mmg terbaek!!! ader macam2 jenis.... banyak gler!!! local foods mmg susah r nk jumper...cam x der ponnn...sume nk selera org Malaysia as we are majority here..Manipal have 800++ Malaysia students...jumlah terbanyak di INDIA.  walaupon senior-senior ckp makanan murah, tapi bagi aku its costly r...and sometimes membazer....so start next month jadi mess member!!!!


    sambung ag~

    New Life: India

    0
  • Saturday, September 17, 2011
  • secara rasminya sekarang sudah bergelar first year BDS student MMMC, Manipal.

    setelah seminggu bersusah payah, lastly dpt gak on9 mengunakan BSNL tue pon byk gak rintangan dan cabaran yg perlu ditempohi.

    secara ringkasnya INDIA is a nice place with a nice people....TITIK NOKTAH!

    BDS for dentist mempunyai 4 subject utama iaitu; anatomy, physiology, biochem and oral biology.....selain itu ada juga dental materials and preclinical prosthodontic

    so far kelas sgt membosankan sbb sudah berbulan-bulan berehat...

    mengharapkan dpt saving a lot of money tuk travel and for the use in Melaka after this.

    p/s: disini obviously x reti speaking.....and skang sume tergedik2 nk blaja...hopefully semagat akan terus berkekalan.

    kalo nk tgk gambo...sila comment! :)
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...