Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

Angan-angan kosong 2012

3
  • Saturday, December 31, 2011
  • waktu di INDIA tepat 1.00 pagi pada tarikh 1/1/2012. tiada apa2 istimewa kecuali kebosanan seperti biasa dlm bilikku yg indah. setiap kali tahun baru mesti masing2 buat azam bagai yg selalunye hanya tinggal sebagai azam..tue pon kalo ingat kannn.

    Jadi pagi tadi semasa Venuu(lecturer anatomy yg diminati gadis2) yg tidak disangka-sangka masuk ke kelas histology. Untuk mengelakkan diriku tertido seperti rakanku disebelah, aku berangan-angan jap perkara yg hendak dilakukan pada tahun 2012 selain dari balik ke rumah!

    1) Menjadi lebih kacak dari Aoran Aziz



    ramai org kater yg muka aku nie seakan-akan dengan Aoran Aziz? ker aku salah dengar?? ker org kate muka aku cam TEMPE? konfius!...setelah menonton cter ombak rindu yg hampeh dan si mamat nie jadi lak juri Maharaja Lawak Mega final walaupon cam meggong semcam, aku terus yakin dan percaya akan jadi lebih kacak dari dia.

    motiff utama untuk menjadi kacak; Klinik Gigi aku nnte mesti ramai gegirl nak dtg~


    <<<<<< BUkti yg aku sedang berusaha menjadi lebih kacak dari si Aoran tue!

    2)Melancong sekeliling tak hingat dunia!


    dalam saat kesepian membukak FB yang x der notification tue...news feed aku penuh dengan gambar2 manusia dari serata pelosok dunia;IRELAND,LONDON,EGYPT,ISTANBUL,JEPUN,AUSTRALIA dll.... terase sadis jer nk upload gamba2 keriangan di India nie.suka saya nyatakan 80% rakan2 fb saya belajar diluar negara(pathetic gler!). tipu lah kalo x rase jeles kan, lebih2 lagi bergelumang dengan kepanasan bersama-sama tempe menyebabkan aku pasrah("pasrah tu berserah bukan redha"-Ombak Rindu ...x phm motiff aku selitkan ayat LISA SURIRUMAH nie) jadi penyelesaian utama ialah TRAVELLING!

    3)Mempunyai rm10k dalam bank


    kalo nk melancong bagai mesti kne ader ongkosnyer bukan.....jadi WAJIB lah berangan untuk mempunyai wang yang beribu-ribu dalam Bank. oleh kerana elaun hanyalah usd500 jer...jadi HARUSLAH berjimat-cermat makan di mess. PROMOTION;MESS sedap kot!



    4)Menjadi peniaga yg berjaya.


    untuk merealisasikan angan-angan sebelum nie, satu solusi perlu dicari supaya matlamat dapat dipenuhi. Oleh hal yg demikian, aku perlu meningkatkan hasil kewangan tanpa mengharapkan dwet MARA yg ciput tue selain membuat investment dlam ASBN. HARUSLAH aku menjual kain-kain saree dengan harga ratusan henget kat Malaysia. Untuk mengukuhkan angan-angan ini, satu investment perlu di buat dengan memberi kain-kain saree secara percuma kat Kak limah, kak joyah, kak emon(sumer bkn nama sebenar) supaya menjadi ejen jualan langsung secara percuma kat malaysia nnte...cam bagus jer plan aku nie!

    5)Menjadi POPULAR???


    angan-angan terkahir x sempat pikir sbb Vennu asyik jalan sampai belakang...terpaksa buat2 salin nota...haha

    to be continued~




    CarvING Gigi :)

  • Friday, December 23, 2011
  • salah satu nilai yang ader pada seorang dentist ialah KETABAHAN. walaupon compare ngan medik, dentist blaja lebih sedikit namun  practical nyer memerlukan ketabahan dan kesabaran yang tinggi!

    Carving@mengukir ialah practical for Oral Biology. motiff utama mengcarving ialah untuk memantapkan pemahaman mengenai setiap anatomical structure gigi. gigi tue harap jer kecik tapi banyak sungguh struktur2 yg simbolik!


    gig terbaek yg dihasilkan.....haha

    alat2 yg diperlukan...carver,scale and protector? 


    pada awalnye mmg x pernah terpikir pon diri nie mampu mengukir bagai lawa2, sebab x der nilai aristik lasung dlm diri nie...1st month wat bendalah nie menyeksakan(sampai skang still seksa!!) at last tgk hasilnyer lawa jer ...x sangker gler! moral of story; Jgn cepat mengalah sebelum mencuba sesuatu!

    actually carving nie boleh dikire seronok drpd duk dlm lecture hall berjam2 yang amat sgt BOSAN! namun, disebabkan lecturer dentist nie GARANG, TEGAS, dan kadang2 EMO... jadi terpaksa carving dlm keadaan tension, tanggan mengeletar sumer...ker aku jer yg rase camnie?? lebih2 ag tegok org len laju jer buat, kita duk terketar-ketar ag wat outline!





    gigi juga perlu dicarve dengan dimension yg betul!! sedikit kesilapan kena REDO! sbb tue kena TABAH+SABAR gler menghadapi dugaan nie...keberangkalian tuk gigi tue patah mase hampir siap adalah amat tinggi!!! kalo patah atas jer kena REDO balik..kalo agak bernaseb baik patah sekali dengan root, lecturer tgh mood baik...so still akan graded.

    SADIS juga semasa carving bejam-jam lamanyer...3 jam membengkokan badan, kekadang nk TERPITAM..hyperbola disitu.. balik2 dlm keadaan yg terik sambil jalan kaki,kelaparan, rase mengidam nk makan mcd,nasi kerabu,dagang,gulai lemak sumer menjadikan diri lebih SADIS...SADIS juga semasa exam! each block exam ader carving test gak..for less than 1 hour kena siapkan satu gigi walhal dlk kelas bermnggu2 br siap satu...jadi tanggan mengeletar carve tuk satu jam...

    GIGI ku yang patah~ SADIS nk mampus...

    aperpon wat bendalah nie lebih bagus dari belajar 24 jam sekiranyer ambek course yg ag satu tue...so TABAH jer wat benda2 nie...ko MAMPU? haha

    Incredible India: Jog Fall

    0
  • Saturday, December 17, 2011
  • dekat Manipal nie mmg susah bebenor dpt cuti...sabtu lak ader kelas. jadi mmg sgt terbatas lah nk gerak jejalan memanaer. mase cuti sempena Annual Day, dengan last-last minute kteorg pergi ke waterfall yg kedua tertinggi kat India. awal2 dgr cter pergi ke sana hanya 90km..so masing2 imagine 2-3 jam jer nk ke sane...padahal jarak ke sana dari Manipal ialah umpama dr KL ke Penang ikut jalan lama! MAMPU?? balik-balik terus demam!!






    kteorg pergi mase musim bahang...jadi air yg dilimpahkan tue x banyak sgt...tapi layan jer lah...nampak lawa gler waterfall tue,dengan panas terik, berjam2 perjalanan, pecut terus turun tangga....ok tangga di byk nak mampus...tinggi gak lah.umpama nk pergi hiking gunung! 



    masa-mase excited nampak air terjun dengan sungai yg colour ala2 hijau, sejuk, dan nyamanyer...terjadi satu episod duka apabila halim(paling kiri) terpijak najis manusia...tidak lain tidak bukan kepunyaan tempe!! air terjun pon sempat gak tempe-tempe nie wat projek kebajikan dier....spoiled gler!


    -ahli rombongan-

     setelah bersuka ria......ko nampak tangga nie? tangga ala-ala batu caves nie di daki dengan penuh keletihan+kesabaran...function gak lah g marena..stamina power kot...aku org ke-5 yg sampai ke puncak! balik2 dengan demamnyer, bontot cramp seminggu!



     for sure nie 1st and last dtg sini...mencabar sgt! hahaha...paperpon enjoy gler la...

    2nd Block

    0
  • Thursday, December 15, 2011

  • sudah 2 minggu masuk block yang kedua, baru terdetik nak menulis blog semula... kehidupan di Manipal meletihkan dan sgt sibuk ditambah dengan homesick bagai, kepanasan melampau, dan kecelaruan batin dan rohaniah menghalang dari terus aktif berblog...blog2 yg dulu didelete terus semasa minda tidak stabil!

    di Manipal nie kteorg x panggil semester semua tue...x der kelassss...waima Sekolah Menengah Sains Labu pon pakai semester gak. disini "semester" di panggil sebagai Block. BDS MelakaManipal terbahagi kepada 2 phase iaitu Phase 1(2 tahun) di Manipal and Phase 2(3tahun) di Melaka. setiap tahun ader 4 block and each block have 10 weeks. in the end of block we will have block exam while in the end of each year ader university exam.

    2nd block menandakan sesuatu yang amat penting...iaitu tinggal kurang 2 bulan untuk balik ke Malaysia. balik selama semnggu jer mmg cam x der motifff langsung tapi nak wat camner kecelaruan minda yg mendesak memerlukan diriku untuk balik ke Malaysia.

    untuk pengetahuan BDS 1st year ader 6 subject iaitu Anatomy, Biochemistry, Physiology, Oral Biology(Dental Anat and Histo) ,Preclinical prosthodontic, dan Dental Material. 2 subjek terakhir tidak ader exam tuk 1st year. antara keempat-empat subjek yg ader exam nie, Anatomy lah yg paling ramai kantoi...byk haram nak hafal...yg dentist blaja neck and head pon bagai nk rak hafal nerve2 sumer nie, yg medik apatah lagi...time exam pon bukan main ag kena tulis panjang2 haram ibarat buku teks bergerak+lukis-lukis siap color sumer baru leh dapat 3-4 markah...tue pon belum tentu dpt full mark. aritue exam sadis jer tegok markah essay anat penuh dengan 1 mark out of 5! kalo x blaja setiap hari jgn mimpi nk pass medik k...Alhamdulillah saya si dentist laki! :p

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...