Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

BDS: 1st Block

  • Sunday, September 25, 2011
  • pada minggu-minggu awal nie....sgt malas nk study sambil rase dh bace sume bnder tapi x ingat satu bnder pon! nnte tyme kelas blur-blur jer dengan aper yg dicakapkan oleh lecturer.

    as dental student, kteorg kena ambek 6 subject tuk 1st year......6 subjek taw!!! cam IB ag!!! dan hanya 4 subject shj yang ader exam...subject-subject tersebut ialah, anatomy, biochemistry, physiology, oral biology, dental material, and preclinical prosthodontic. Oral biology pulak dipecahkan kepada dua bahagia iatu dental anatomy, and dental histology.

    setiap subject tersebut mempunyai practical class masing2 manakala bg anatomy akan masuk ke dissection hall. so far practical tuk subject2 dental lah yg paling menarik. pada hari pertama practical for dental material kteorg kena bancuh satu chemical ug bernama sodium sulphate hemihydrate dan jadikan dier sebagai tanah liat kemudian kacau-kacau macam nk masak-masak...kena pastikan tiada buih yg muncul...kalo terlalu banyak buih kena buang dan buat balik. selepas adunan dah likat,  letakkan semua adunan atas alas tue dan kteorg kena buat satu rectangular dengan dimensinyer sekali dengan tepat....dalam mase beberapa minit shj kena cepat2 buat sebelum tanah liat tue jadi kera...kalo keras dan x siap ag bentuk tue...buat lah balik!!!

    and for oral bio practical, itulah mase nak carving...sebelum nk carving gigi...kteorg kena wat geometry atas lilin dulu tuk train tangan-tangan yg keras nie mngunakan carve knife...nampak cam senang padahal sgt leceh dan licin...lebeh2 nak buat shape bulat atas lilin! prefecture sgt penting! dimensi kne betul dan mesti symmetry....   dan byk gak berlakunya kemalangan. but still enjoy dr medik yg kena beljar anatomy byk2!

    beza medik n dental ialah medik beljar anat secara mendalam...dan dental ader byk subject dan belja anat tuk part head and neck secara mendalam. so sama susah la kannn???

    2 comments:

    Sara Hanapi said...

    tanah liat boleh jadi kera ke?? LOL

    shikin said...

    dr mana ajar kau buat kera?

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...