Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

Dentistry and Medic

6
  • Saturday, July 16, 2011
  • assalamualaikum,


    for those yg nk ambek Medic diorg kne wat Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery,MBBS ataw singkatan yg lain untuk negara yg berlainan cam  "BMBS", MB BChirBM BChMB BChMB ChB,MB BSBMBMed. 


    bagi anyone yg nk ambek Dentistry, kenalah ambek Bachelor of Dental Surgery,BDS ataw nama2 yg berlainan mengikut negara seperti; DDS,DMD,BDent,BDM,LDS, and others.


    semase di KOLEJ MARA SEREMBAN yang aku taw yg terpakse buat dentistry ialah aku, zul,ngan adib kerana ketiga-tiga kami apply for medic at first. for 1 semester its hard to thinking about it....and selalulah buat ayat2 x bersyukur yang mempertikaikan perkara tersebut seperti "aku bersumpah membubarkan MARA" dan sebagainyer yang akhirnyer membuatkan result 1st sem aku sgt teruk! paling rendah among guys. 
    untuk menenangkan hati dan perasaan yg bercelaru aku ambik keputusan untuk redha dan terima jer aper yg ader.....even dlm hati aku masih ader keinginan untuk wat Medic...tetapi akhirnyer aku berjaya jua untuk membuang perasaan tue jauh2 setelah byk perkara yg diambil kira.


    x semana-mana mase last exam Pn.Siti inform yg Dentistry x cukup placement dan die harap ader 10 students yg boleh volunteer change to Medic.... ok, mase tue ramai yg pkir aku lah yg akan tuko, dan ader r gak pujuk supaya tukar termasuk dak A-lev. tapi bagi aku tue sudah terlambat dan offer tersebut dibuat secara terpakse dan tidak ikhlas.....hahaha, byk sogeh lak aku! yerlah bler x der tempat br terhegeh-hegeh kasi tuko medic, dulu bkn main ag campak aku kat Dentistry... kalo lah aku tuko tue pon sbb kawan...dentist laki 10 org jer...so cam BOSAN sket! walaubagaimanapun, kawan aku yg wat medic kat UM advice aku untuk stick jer kat Dentistry. aku pon rase mmg patut pon....


    bukan berniat nk cakap tuko ker Medic tue salah, tapi sbb utama aku x tuko ialah apabila masa cuti nie selalu singgah di Hospital seremban menjenguk atukku di Wad. Jadi suasana hospital kerajaan nie x lah sehebat yg kter tgk kat Grey's Anatomy ,tak pon sekelas cam IJN. tgk pesakit-pesakit keliling atuk aku tue membuatkan aku rase cam "aduhhh....semput!!!".berwarna-warni,bau pon boleh tahan! lbeh2 lagi tgk doctor pelatih sorang nie yg ambek darah TERKETAR-KETAR sampai abeh basah katil darah memancut. disebabkan aku mempunyai syndrome terketar-ketar lagilah aku kata "OH......TIDAK!"  


    kesimpualnyer jgn lah sesekali korg yg ambek medic nie mengatakan Dentist sesuai tuk pompan!!! korg yg ambek Medic sesuai sgt ker nak ambik kan??? target aku ialah untuk menjadi seorang CIKGU..... cikgu dentist pon jadilah! x de der nk hadap gigi sepanjang hayat...paling koman pon jadi AHLI PARLIMEN. haha

    cerita RESULT IB

    4
  • Thursday, July 7, 2011
  • assalamualaikum.

    3 minggu ini merupakan minggu-minggu yg membawa khabar gembira kepada keluarga aku. dimulakan dengan akak 2nd aku dpt kerja, akak 1st aku pulak akhirnya berhenti kerja setelah berbulan-bulan lamanyer aku boikot dier (aku x suker kerja die) and the following weeks dpt kerja baru yg lebih bagus dan sesuai dengan kelayakan dier. Minggu ini pulak turn aku iaitu mendapat a good result in IB.! alhamdulillah..... IM SO PROUD WITH MYSELF! eventhough mostly org xkan phm significance 37 points in IB, tapi aku masih sgt bersyukur!

    kebanyakan subject menepati target aku kecuali CHEMISTRY and MALAY. aku target Chem dpt 7 and Malay dpt 6 as aku jawab merapu gler tyme malay. But lastly rezeki aku lebih dkt Malay...Malay dpt 7 and Chem dpt 6. tak sia2 aku membuat latihan esei Malay dan terketar-ketar berjumpa dengan Pn. Azizah(ini sumer salah Pian!)  For Chem aku rase maybe aku slack dkt lab report sbb masa hantar ari tue banyak markah rendah...and aku tak pernah buat report pon sebenarnye, lebih byk teknik plagiarize digunakan.

    yang lebih mengharukan I got C for my EE in Chemistry....OK, aku sgt-sgt-sgt-sgt-sgt bersyukur dgn ini. Aku target just Pass and free from plagiarism. The truth is aku x pernah buat experiment EE pon selamer ini!! (plz dont tell to anyone)hahaha. how i got my experiment result??? haha....men taram jer! lagipon tyme tue supervisor x der, tgh cuti bersalin lagi lah sesuker hati aku wat EE nie. But i still got a lot of knowledge from this.

    the bad part is, same as last year ramai jugak yg sangkut...hopefully the appeal will be proceed very well. dont compare us with BANTING.....I hate it! and never compare us with our JUNIORS. with took different SUBJECTS! semuanye adalah ketentuan Allah......sudah tiba masanyer pelajar-pelajar KMS yang bakal ambil peperiksaan IB bangkit dan melawan  ketidak adilan yang berlaku(eh....lari topik!) tapi this is time for college to do some changes..... contohnyer dengan menjadikan BANTING sbg MUSUH ker??? ok, aku gurau jer!


    Mari Sama-sama Berdoa mendapat Jalan terbaik dariNYA...dan jangan sesekali berputus asa dari RAHMAT ALLAH.

    p/s; sudah byk kali kne kutuk dgn anak murid sbb pakai nset buruk! huhuhu
    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...