Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

Dentistry and Medic

  • Saturday, July 16, 2011
  • assalamualaikum,


    for those yg nk ambek Medic diorg kne wat Bachelor of Medicine, Bachelor of Surgery,MBBS ataw singkatan yg lain untuk negara yg berlainan cam  "BMBS", MB BChirBM BChMB BChMB ChB,MB BSBMBMed. 


    bagi anyone yg nk ambek Dentistry, kenalah ambek Bachelor of Dental Surgery,BDS ataw nama2 yg berlainan mengikut negara seperti; DDS,DMD,BDent,BDM,LDS, and others.


    semase di KOLEJ MARA SEREMBAN yang aku taw yg terpakse buat dentistry ialah aku, zul,ngan adib kerana ketiga-tiga kami apply for medic at first. for 1 semester its hard to thinking about it....and selalulah buat ayat2 x bersyukur yang mempertikaikan perkara tersebut seperti "aku bersumpah membubarkan MARA" dan sebagainyer yang akhirnyer membuatkan result 1st sem aku sgt teruk! paling rendah among guys. 
    untuk menenangkan hati dan perasaan yg bercelaru aku ambik keputusan untuk redha dan terima jer aper yg ader.....even dlm hati aku masih ader keinginan untuk wat Medic...tetapi akhirnyer aku berjaya jua untuk membuang perasaan tue jauh2 setelah byk perkara yg diambil kira.


    x semana-mana mase last exam Pn.Siti inform yg Dentistry x cukup placement dan die harap ader 10 students yg boleh volunteer change to Medic.... ok, mase tue ramai yg pkir aku lah yg akan tuko, dan ader r gak pujuk supaya tukar termasuk dak A-lev. tapi bagi aku tue sudah terlambat dan offer tersebut dibuat secara terpakse dan tidak ikhlas.....hahaha, byk sogeh lak aku! yerlah bler x der tempat br terhegeh-hegeh kasi tuko medic, dulu bkn main ag campak aku kat Dentistry... kalo lah aku tuko tue pon sbb kawan...dentist laki 10 org jer...so cam BOSAN sket! walaubagaimanapun, kawan aku yg wat medic kat UM advice aku untuk stick jer kat Dentistry. aku pon rase mmg patut pon....


    bukan berniat nk cakap tuko ker Medic tue salah, tapi sbb utama aku x tuko ialah apabila masa cuti nie selalu singgah di Hospital seremban menjenguk atukku di Wad. Jadi suasana hospital kerajaan nie x lah sehebat yg kter tgk kat Grey's Anatomy ,tak pon sekelas cam IJN. tgk pesakit-pesakit keliling atuk aku tue membuatkan aku rase cam "aduhhh....semput!!!".berwarna-warni,bau pon boleh tahan! lbeh2 lagi tgk doctor pelatih sorang nie yg ambek darah TERKETAR-KETAR sampai abeh basah katil darah memancut. disebabkan aku mempunyai syndrome terketar-ketar lagilah aku kata "OH......TIDAK!"  


    kesimpualnyer jgn lah sesekali korg yg ambek medic nie mengatakan Dentist sesuai tuk pompan!!! korg yg ambek Medic sesuai sgt ker nak ambik kan??? target aku ialah untuk menjadi seorang CIKGU..... cikgu dentist pon jadilah! x de der nk hadap gigi sepanjang hayat...paling koman pon jadi AHLI PARLIMEN. haha

    6 comments:

    InsyirahHakimi said...

    amboi, bakal ahli parlimen! haha. selamat menjadi cikgu dentistry! aku pun bercita-cita nak jd cikgu medic jugak. kalau ada rezeki insyaAllah. :D

    shikin said...

    YEAAAA go dentistry :D

    Zinnirah said...

    jom2 jadi cikgu!! hehe

    sarah said...

    weh, aku senasib mcm ko gk la..haha

    Fahmi FJ said...

    boney!! follow aku ^^

    http://fahmifj.blogspot.com/

    mine said...

    ckgu dentist?? ak suke..aminn :)

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...