Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

International Baccalaureate(part 1)

  • Friday, January 7, 2011
  • *kisah ini sangat membosankan dan tiada cacian...harap maklum*

    2011.....SEMESTER KE4@ TERAKHIR

    2011...berumur 20 tahun(sudah boleh berkahwin?) dan masih bersekolah

    2011... AKU FLY!!!!!!!!!!........amin~




    aku sudah semakin hampir dengan final exam, semakin hampir dengan bulan yang aku tunggu-tunggu selama hampir 2 tahun!!!

    semester 4 dimulai dengan penghantaran assignment yang bertimbun-timbun....dan dapat kertas peperiksaan( situasi seperti di sekolah) alhamdulillah...result tidak mengecewakan ibubapa. walaupon 2nd week exam aku dah hilang mood exam dan menghabiskan masa tengok cerita korea, akhirnya kertas PHYSIC ku hancur lebur....

    selepas solat hajat aku berdialog(ayat skema!) dengan kawan aku yang intipatinya berbunyi bergini;

    kawan A;apesal ko tak balik?


    aku : banyak keje....ee siap, tok lak, tok siap, IA lak, ia siap. macam-macam ag ader


    kawan A: ko tak menyesal ker ambik Ib?


    aku: nak menyesal camner dah...takdir, dah itu rezeki aku 


    kawan A; ko dah la pegi INDIA jer...dak KMB pegi UK!


    aku: ADER AKU KESAH?? janji result aku bagus!


    kawan A: ko ambik IB 2 tahun, fly untuk 2 tahun jer?? tak menyesal lagi??( ayat klise)


    aku: pegi mati lah ko!!

    kesimpulan>>>
    masa awal-awal aku sentiasa merungut kenapa aku kena ambil course DENTISTRY...apatah lagi IB. sentiasa tak berpuas hati dengan INDIA, apatah lagi dipaksa belajar subject PHYSIC SL..sentiasa membencikan sekolah ini, apatah lagi belajar MATH HIGHER LEVEL.

    then, selepas nak masuk sem terakhir nie, aku tak heran langsung nak pergi mana, sebab belum tentu dapat FLY.tak kesah lansung ambek MATH sebab dah biasa FAIL buat(IB tanpa MATH HL sangat A-level!), tak tergedik-gedik gelisah ambik PHYSIC, sebab aku tak pernah try pon nak belajar PHYSIC dengan bersungguh-sungguh, latihan cg bagi pon tak buat dan tak pernah langsung bercita-cita nak mendapat 7( bila result teruk menyalahkan PHYSIC itu susah...hina gila!), biar berbangga dapat 35 point IB dan belajar di INDIA dari pergi ke tempat lain@belajar di malaysia (siapa yang malu nanti).....janji aku FLY, siapa peduli?

    pergi kat kertas pekse PHYSIC, dan conteng macam nie besar-besar!! (sorry tulisan DR mmg buruk..haha)



    belum fly lagi, satu keluarga dah bangga dengan aku....walaupon aku ambil DENTISTRY,ibu,ayah, atuk, pakcik, makcik,kakak, sedare mara dah kecoh aku akan bergelar DOCTOR!(dan membuang perkataan GIGI dibelakangnya....ha ha) anak+cucu pertama yang bakal melanjutkan pelajaran ke luar negara, anak+cucu yang akan bergelar DR.

    5 bulan sahaja lagi, adakah aku sanggup nak menghancurkan harapan semua orang? susah sangat ker nak belajar IB? susah sangat ker nak pass MATH dengan PHYSIC? kalau orang lain boleh, apesal aku tak boleh?

    sanggup ker kita mengunakan 5 bulan ini untuk nafsu sahaja? sanggup kita mendapat kurang daripada 35? sangup kita sekadar belajar di MALAYSIA? sanggup berdepan dengan keluarga disaat kita gagal, bukan gagal di peringkat IJAZAH tapi di peringkat persediaan!! sanggup kita TIDAK berusaha langsung dalam 5 bulan nie walau pon sudah membazirkan masa selama 2 tahun for NOTHING?sanggup kita menyerah kalah sewaktu kita sedang berjihad!
    insyallah kita BOLEH!! doakan aku mendapat 35 points without plagiarism (dan seluruh BATCH5 IB, buktikan kita bukan BATCH MALANG, buktikan kita lebih baik dari pelajar course lain!) .....amin.


    saper kater aku bukan sekolah???


    p/s: owh, ini sangat BOSAN dan EMO! ha ha

    5 comments:

    nurlisa kamal said...

    all the best dr B!

    adibah said...

    Waah monolog dalaman yg tepat.
    Semoga the whole batch fly study overseas. insha'Allah. amiiin :)

    DR.BONNY said...

    bukan monolog...mmg dialog!!!!ha ha

    org sebelah bilik...( p/s:kalo dr pntu blkg belah kanan taw..sblm toilet) said...

    pergh....terharu ar bony...hahaha

    Anonymous said...

    terbaik!!

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...