Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

HARAM gantung gambar dalam rumah.

  • Wednesday, December 22, 2010
  • last week, terdengar ceramah sebelum khutbah jumaat yang best kat sebuah masjid di seberang prai,Pulau Pinang. ustaz tersebut menyentuh mengenai hukum mengantung gambar dalam rumah...ok, aku memang jahil! first time dengar....huhu.

    Dalam sebuah hadith yang di riwayatkan oleh Imam Bukhari bahawasanya Nabi saw bersabda yang bermaksud : Sungguhnya para malaikat tidak masuk ke dalam rumah yang ada didalamnya gambar, patung, anjing dan orang yang junub.

    siap gaduh dengan REDMUMMY tau pasal isu ini.. bak kata ustaz itu, memadai sajalah gambar diletakkan didalam album kerana budaya mengantung gambar merupakan amalan GEREJA KRISTIAN.gambar yang dimaksudkan ialah gambar manusia atau binatang, senang cerita benda yang hidup lah. gantung atau letak, hukumnya tetap sama.




    google-google lah lagi!

    p/s: sama-sama kita membaiki diri.....rasa macam ramai jer gantung gambar kan?? trend orang dapat ijazah kononnyer!!

    0 comments:

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...