Surat al-baqarah ayat 216

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui.

There was an error in this gadget

cabaran pelajar Medik

  • Wednesday, August 10, 2011
  • sajer nk menyibukkan diri bercerita pasal dak Medik(ader aku kesah!!). semalam tyme tgh bergossip2 ngan shikin, dier bercerita lah mengenai perbualanyer dengan seorang Doctor semasa med checkup...Doc tersebut yg tertiber ramah ngan dier memaklumkan kebanyakkan Doctor mengecop dak2 dari Manipal tak reti wat kerja semasa HO... tersentap aku!!!! terus g google2 jap.... so hasil yg aku dapat ialah cam biaser lah...bler sebut INDIA jer mesti makcik2 kat kampung tue kater...INDIA jer??  sambil gelak-gelak... macam tue lah jugak presepsi orang ramai apabila menilai seorang Doctor..bler tgk graduate dari INDIA terus x respect! bler tgk tertulis perkataan IRELAND@ UK ngan gahnyer terus respect....bukan nak salahkan mereka tetapi inilah norma masyarakat. Inilah cabaran yang akan dilalui oleh semua pelajar medik satu hari nanti apabila mereka dinilai, dikritik dan dihina oleh pelbagai pihak.


    yang aku xleh bla tue dengan mengatakan kalo nak pergi INDIA tue sesenang jer jadi ader dwet! TOLONGLAHHHHH....kteorg bersusah payah buat IB taw, dan dapat point setaraf org yg pergi UK@ IRELAND gak.... hentikan PREJUDICE ini!!!


    aku tertarik dengan isu berkenaan cabaran seorang HO yang ditulis dalam blog Dr.Jhaznarul. Oleh itu, kepada rakan-rakan yang bakal menjadi HO wajarlah membaca post ini supaya lebih bersedia satu hari nanti.


    9 comments:

    shikin said...

    weyy gmbar sama ngan blog tu. tiru siot hahha. pjg sgt aku baca sikit je. eh dentist mcm tu jugak ke ha?

    DR.BONNY said...

    dentist i.allah x der....kter x der oncall...and kter bkn HO....kter FYDO(first year dental officer) then terus jadi DO...kalo medic kne HO selame 2-3 tahun...

    shikin said...

    oh alhamdulillah hehhehe. ehh tu la penat buat IB org ckp mcm tu. weyy aku ada cte baru. tadi aku jmp student postgradute dari India. dia ckp nk pergi HUKM sebab nk specialize. borak2 lah kjap ngan diorg.

    Sara Hanapi said...

    org kampung, mana nak taw betapa bagus india provides medical study kat sana. tp kan, ramai jek org tny, "knp tak buat medic kat india, india bagus", yg tu bagi pihak org yg tahu realiti medic@dentist kt india la. papepon kita kena ubah persepsi masyarakat thadap india-graduated students sbb WE ARE THE BEST!

    *amboi skin baru, ejaan nama org salah tu, carera = careirra =P

    shikin said...

    eh sara awak tu czech. apa we are pulak? hihihihi :P

    Sara Hanapi said...

    kasi unite skit la shikin, aish

    Zinnirah said...

    belajar india bagus kot.. ayah aku cakap, dia ade sembang dgn sorang doktor ni.. doktor tu kata doktor yg bljr ireland tak reti wat kje bila balik malaysia..

    shikin said...

    hahahha ireland la pulak dah. ape benda la doctor2 ni suka sgt mengecop bdak2, pelik la. semua negara aku dgr takleh buat keje. rusia lah ireland lah india lah. abes tu sape yg pandai buat keje.

    atiqaaskan said...

    baca latest post ni :)

    http://tiqassanctuary.blogspot.com/2011/08/housemen-stress-not-quality-one.html

    Post a Comment

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...